Makó Színes

A szeretet élteti Erzsike nénit

A mai napi süt-főz a 90 éves Bartha Ferencné. Az ünnepelt egyik lányával él és annak családjával él együtt szeretetben. Ahogy ő mondja, mindig le kell foglalnia magát, ugyanis muszáj lefoglalnia magát.

Gajáta Fanni – Makó

Stranszky Erzsébet 1926. november 1-jén született Makón. Az idős asszony Csókáson nőtt fel 10 testvérével, azonban anyjuk halála után gyorsan átvette az anyai szerepet a legidősebb gyermekként. Később került át Makóra, ahol a mai napig él. Erzsike néni 43 évig a makói kórházban dolgozott, mint szakács. Munkáját oklevéllel is kitüntették.

dsc_5667

– 9 évig voltam diétás szakács, majd később a Lonovics sugárúton nyílt egy újabb konyha, ahol 1963-66-ig ott voltam. Gyermekeim születése után 1967-ben főszakácsnak minősítettek. Nyugdíjazásomig dolgoztam, majd 2 év pihenés után még 10 évet ráhúztam, 69 éves koromig – mesélte az ünnepelt. A sütés-főzés a mai napig az egyik lételeme Erzsike néninek, családja főként édes ételeket kérnek tőle. – Szeretik a derelyét, a stíriai metéltet és rakott palacsintát is. Ha ezeket készítem, mind a tízen összeülünk.

Az idős asszony Makón ismerkedett meg férjével, Bartha Ferenccel, azonban 30 éve már özvegy. Mint ahogy mesélte, egykori férjének a testvére szomszédjuk, így ismerkedtek meg. Ikerlányuk született, s egyikkel együtt is él már nagyon régóta. 5 unokája van.

dsc_5708

– Sokan megismernek még az utcán, nemrég egy rendezvényen meg is kérdezték, hogy készítek-e még finom aranygaluskát és borsodót – mondta az ünnepelt.

Erzsike néni sikeresnek mondja az életét: szerette a munkáját, a családjával a mai napig jó kapcsolatot ápol, és sosem hagyják ki semmiből. Társadalmi munkát végzett, s éveken át színházi bérlete is volt. Minden nap olvas, vasal, és saját maga takarítja a szobáját.

dsc_5669

– Bár mostanában kevesebbet tudok eljárni, mert fáj a derekam, de főzés közben, ha kinézek az ablakon és ismerőst látok, akkor beszélgetünk egyet. Mindig kell valami elfoglaltság, hogy lefoglaljam magam – árulta el az ünnepelt.

dsc_5679

Erzsike nénit a makói önkormányzat is köszöntötte: Farkas Éva Erzsébet polgármester Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőlevelét, egy csokor virágot és egy tortát adott át az ünnepeltek.