Belföld Hírek

Kétezerrel növelik a honvédség létszámát

– Nem tudtuk levenni a napirendről a kötelező kvóta ügyét, de sikeresen blokkoltuk azt a közép-európai országokkal – jelentette be Lázár János a mai kormányinfón. MTI Fotó: Illyés Tibor

MH-összeállítás

– Nem könnyű kompromisszumot kötni ebben az ügyben, de reméljük a szlovák elnökség egy olyan javaslattal áll majd elő, ami megfelelő lesz mindenki számára. Az európai szolidaritáshoz a határvédelemmel járulunk hozzá, s vissza kell térnünk az origóhoz a menekültügyben – tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette: a kötelező kvóta ügye napirenden van, és az Európai Tanács decemberben dönt majd erről. A kvótát illető külföldi nyilatkozatokról azt mondta, hogy az olasz miniszterelnököt komolyan vesszük, a görögöket nem.

Mateo Renzi az uniós források elvételével fenyegette meg Magyarországot. Mi nem állunk el egy olyan vitától, ami megnyitná az uniós alapszerződést a kohéziós politika és a bevándorlás kapcsán – közölte. Lázár János szerint vissza kell állítani a schengeni-rendszert az osztrák-magyar határon.

A bőnyi rendőrgyilkossággal kapcsolatban elmondta, hogy a kormány részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak, s hogy a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy egy szélsőjobboldali vezető fegyverrel támadjon egy rendőrre.

Az alaptörvény-módosításáról azt mondta, hogy visszautasítják a Jobbik zsarolását, így nem kötik össze a módosítást a letelepedési kötvény ügyével. Az ország adósságfinanszírozása javult, nőtt a magyar állampapírok iránti kereslet, így nincs szükség erre az eszközre. Hozzátette: a kötvények felülvizsgálata – a Jobbik kezdeményezésétől függetlenül – fél éve tart.

Az idei az uniós források pályáztatásáé, míg a jövő esztendő a kifizetések éve lesz – jelentette be a miniszter. 2018-ra lehívhatjuk az összes forrást. A következő negyedévben újabb pályázati kiírások jöhetnek – tette hozzá azzal, ez év végéig 1600 milliárdot akarnak kifizetni. Lázár János arról is szólt, hogy a kormány tárgyalt az adótörvények módosításáról, s folytatódni fog az adóbürokrácia csökkentése, de változnak majd KATA szabályai is.

A miniszter közölte azt is, hogy tárgyalt a kabinet a büntetőeljárási törvényről mellyel kapcsolatban ötpárti egyeztetés is lesz majd. Az unió azt szeretné, hogy a külföldiek és a jogi személyek is tudjanak földet vásárolni Magyarországon, ezért bíróság elé kerül a földtörvény.

Lázár János azt is bejelentette, hogy 2000 fővel bővítik a honvédség létszámát. A stratégiai kabinet meghallgatta a földet a gazdáknak program állását: összesen 30 ezer új földtulajdonos lett, és mintegy 200 ezer hektár kelt el. A 270 milliárd forintos bevételből 130 milliárd forintot önerőből fizetnek majd a gazdák.