Makó

Nem lesz zebra a Zrínyi óvodánál

Főként járdaproblémákkal, a csapadékvíz elvezetők tisztán tartásával és beomlásával keresik fel Czirbus Gábor alpolgármestert a külvárosban élők. Ezek mellett nagy gondokat okoz az lakatlan házak előtti gondozatlan zöldterület is – ezt már a nyár folyamán orvosolták.

Gajáta Fanni – Makó

Ígéretéhez híven újabb lakossági fórumot tartott Czirbus Gábor alpolgármester a Zrínyi utcai óvodában, a külvárosban élőknek. Ahogy az alpolgármester a fórum előtt elmondta, az ismerős arcok láttán tudja, hogy milyen problémákkal jöttek a lakók: gondot okoznak a rossz állapotú járdák, illetve a csapadékvíz elvezetők is. A Zrínyi utcai óvodánál kritikus pont az átmenő forgalom az autópálya közelsége miatt. Több szülő is jelezte, örülnének egy gyalogátkelőhelynek. Azonban ez nem valósulhat meg – mondta az alpolgármester.

dsc_5198

– Több alkalommal és szempontból megvizsgáltuk már, azonban nem ajánlott kialakítani. Ez a közlekedési szaktanácsadónk és a rendőrség véleménye is. Ez egy nagyon veszélyes útszakasz, nagyon sokan használják a Kölcsey és az Ardics utcát az autópálya miatt. Sokan nem tartják be a sebességet. 60-70 km/h sebességről képtelenség lenne megállni, attól függetlenül, hogy van-e gyalogos átkelőhely vagy nincs – fogalmazott az alpolgármester. – A közlekedési szabályokat nem tartják be az óvoda előtt közlekedő külföldiek, úgyhogy senki sem meri vállalni és felelősségteljesen kijelenteni, hogy gyalogátkelőhelyet lehessen kialakítani az óvoda előtt.

dsc_5212

A májusi fórum óta több problémát is orvosoltak: a csapadékvíz elvezető árkokat karbantartották, közlekedési tábla került jobban látható helyre és a zöld környezetet is rendbe tették az elhagyott házak előtt.

A lakossági panaszok előtt az alpolgármester ismertette a jövőbeli beruházásokat, fejlesztéseket. Az első felszólaló megköszönte a Pázmány utca körüli rész megújulását, de felhívta a figyelmet  a Pázmány utca – Szent István tér sarkán lévő életveszélyes platánfára. Czirbus Gábor megígérte, továbbítja a főkertésznek az észrevételt. Emellett az autóbejáró felújításáról is kérdeztek. Mivel magántulajdon, mindenki magának készíti el, azonban bejelentést kell tenni az önkormányzatnál, a jogszabályok miatt – fogalmazott Siket Tibor a műszaki csoport irodavezetője.

dsc_5200

Többen a közlekedést érintő problémákkal fordultak az alpolgármesterhez:a magas sövények miatt beláthatatlanná vált több kereszteződés. A Kölcsey utcánál az egyik bevásárló parkolójából életveszélyes kikanyarodni – véli Vallus Attila. Továbbá elmondta, sok helyen eltűntek az úgymond menekülő útvonalak az úttestek mellől, mivel vagy virággal ültették be vagy eltorlaszolták azokat. Kabók Jánosné ismét a járda ügyben fordult Czirbus Gáborhoz. Az asszony már többször felszólalt a járdák hiányával vagy állapotával kapcsolatban.