Makó Színes

Lefölözött amerikai tejport kapott a makói múzeum

Egy különleges ’56-os relikvia került a makói József Attila Múzeum birtokába, Báron Sándor órásmester jóvoltából. Az adományozó hódmezővásárhelyi családtagjaitól kapta és a mai napig őrizte a forradalom ideje alatt Amerikából érkezett segélycsomagot.

MH-Makó

Elmondása szerint még a ’80-as években sem szabadott hozzányúlni, vagy kinyitni és elfogyasztani. A cím nem elírás, a dobozon így nyomtatták az eredeti szöveget. A tejpor mellé fémdobozos Holland kakaót és táblás csokoládékat is kaptak. A fémdoboz nem került Makóra, de a család még mindig őrzi.

1956-ban a magyar forradalom hírére a nyugati országok számos városában szovjetellenes jelszavakkal vonultak ki a diákok az utcákra és a szovjet követségek elé. A római pápa a világ katolikusait imára szólította a felkelés győzelméért. Számos országból érkezett vér, gyógyszer és élelmiszer a Magyar Vöröskereszt számára. A magyar forradalom melletti legnagyobb rokonszenvtüntetések és a legnagyobb segélykampány Lengyelországban volt.

dsc_0573

Elvis Presley is egy nagy, magyar segélykampányt tervezett, szervezett. Fontos volt számára a magyarok megsegítése. Arra hívta fel a figyelmet, hogy azonnali segítségre van szükség. Arra kérte Amerika lakosságát, hogy minél előbb adják fel az adományokat az egyházaknak és a Vöröskeresztnek. Elvis pedig elénekelt egy dalt, amivel a segélyezésre akarta buzdítani az embereket” – 1957. január 6-án. Ez a felhívás „Ed Sullivan-show”-ban, az ötvenes, hatvanas években Amerika legnézettebb televíziós műsorában hangzott el, így mintegy 25-30 millió amerikai ült a tévékészülékek előtt és hallgatta a „Peace in the Valley” (Béke a völgyben) című dalt, amelyet az 1956-os magyarországi forradalom áldozatainak emlékére énekelt a rock koronázatlan királya.

Ezen felhívás eredményeként ért Magyarországra az amerikai nép „adamánya”.

– A forradalom 60. évfordulója tiszteletére rendezett kamara kiállítás ezen eredeti tárggyal tesszük még érdekesebbé és izgalmassá. Köszönjük a nagylelkű felajánlást és továbbra is szívesen fogadunk a hasonló érdekes tárgyakat a múzeumban – közölte Szikszai Zsuzsanna igazgató.