Makó

Török Miklós a célkeresztben – napirend előtti szópárbaj Makón

Török Miklós nem fordult a Kúriához amiatt, hogy a Nemzeti Választás Bizottság egyhangú döntéssel megállapította, hogy jogsértő volt, hogy DK-s képviselő a népszavazáskor pártja logójával ellátott pólóban huzamosabb ideig tartózkodott a makói Tulipán utcai szavazókör bejárata közelében – derült ki, miután Czirbus Gábor alpolgármester a makói testületi ülés napirend előtti részében rákérdezett. Hatalmas vita támadt a történtekről.

Korom András – Makó

Tóth Zsolt, a makói kórház szülészet-nőgyógyászati osztálya osztályvezető főorvosa költözhetett a Liget utca 9. szám alá bérlőként, annak felújítása után – derült ki a mai testületi ülés napirend előtti részében. A főorvos be is mutatkozott a képviselők előtt.

Weszelyné Végsheő Henriett (Fidesz-KDNP) megköszönte, hogy megmentették a nőgyógyászatot. Hadik György (Fidesz-KDNP) nagy teherbírású emberként mutatta be az új főorvost. Elmondta, bukott politikus uszályába kerültek, akik „azzal verték a habot”, hogy bezár a nőgyógyászat. Szintén napirend előtt adott tájékoztatást Czirbus Gábor az újabb makói rezsicsökkentésről, azaz a 65 év felettiek ingyenes szemétszállításáról. – Ezt a választási ígéretüket bőven túlteljesítettük, hiszen 2774 háztartást, a makói háztartások egynegyedét jelenti – mondta. Toldi János (Fidesz-KDNP) a 2017-ben elkészülő közlekedési felülvizsgálatról szólt. Hozzátette: az új városvezetés megpróbálja pótolni, amit az előző elmulasztott megtenni.

dsc_1089

Czirbus Gábor újabb felszólalásában közölte: Makón kiemelkedő eredmény született a népszavazáson, s megköszönte mindenkinek, aki részt vett a városban és a választókerületben a részvételt. Kiemelte Makó a 10 ezer fő fölötti települések közül 5., míg a választókerület a 3. lett országosan. – Aki arra buzdít, hogy ne éljünk a demokrácia adta jogainkat, nem való képviselőnek! – szögezte le, majd Török Miklós (Demokratikus Koalíció) képviselőtől kérdezte, hogy áll a Nemzeti Választási Bizottságnál az ügye, és hogy miről tanakodtak a Tulipán utcai szavazókör előtt Zeitler Ádámmal a szavazás délutánján?

Török Miklós az alpolgármesternek adott válaszában leszögezte: a népszavazás érvénytelen, és Makón is az volt. – Korábban is felmerültek kétségek, hogy az előző választások során történtek szabálytalanságok. Reggel 6 este 7 között az autómból figyeltem meg a szavazást. Fél 3 körül a roma önkormányzat egyik képviselője odajött és tüzet kért tőlem, akkor szálltam ki az autóból. Pár másodperc múlva 6-7 ember körbevett. Amikor ezt Weszelyné fényképezte, úgy gondolom, provokációt örökített meg. Hogy miért nem fellebbeztem a Kúriához? Mert nagyon nehéz lenne bizonyítanom, hogy nem végeztem kampánytevékenységet. Ezután szóltam párttársaimnak, hogy legyenek tanúk, s Zeitler Ádámot is odahívtam. Nem történt szabálytalanság a szavazókörben, én sem követtem el ilyet. Hogy milyen póló volt rajtam, az személyes döntésem volt, az akadt reggel a sötétben a kezembe – mondta. Török Miklós hozzátette: nem tudná az igazát bebizonyítani a bíróságon, hiszen nem viselt magán kamerát. Állítását a szavazók, a járókelők, képviselőtársai és az arra járó rendőrök tudnák alátámasztani. – Nem érzem magam bűnösnek, a bizonyítási nehézségek miatt nem fordultam a Kúriához – szögezte le-

– Nem mondja azt, komolyan, hogy nem hibázott. Figyelgette az embereket, mint az előző rendszerben. Fényképezőgépe is volt. Vicc, hogy pont a DK-s póló akadt a kezébe, egy város röhögött Önön – reagál a képviselő szavaira Weszelyné Végshő Henriett (Fidesz-KDNP) képviselő.
dsc_1079

Sánta Sándor (Fidesz-KDNP) képviselő arra emlékeztetett, hogy Török Miklós korábban arról cikkezett, hogy a jelenleg testület tagjai azért nyertek, mert szavazni vitték az embereket. – Most 32-vel többen jöttek el mint akkor. Szeretném, ha a képviselő nem gyanúsítaná meg a képviselőtársait – mondta, s kikérte a honvédiak nevében, hogy a roma lakosokat azzal gyanúsították, hogy egy tál lencséért eladták a szavazatukat. Kikérte magának azt a gyanúsítást, hogy a 2014-es választások előtt ebédet adott volna. Elmondta orvosi előadásokat tartott előtte, s Buzás Pétert is meghívta mindegyikre meghívta. Az azonban előtte elment a rendelőjébe, s elmondta, hogy miért nem megy majd el rájuk.

Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) szerint nem lehet a véletlen műve, hogy a parlamenti választások előtti napokban egy DK-s különítmény rongálgatta Lázár János plakátjait, „Makó nem kér belőle” átragasztással. Őket a rendőrség igazoltatta is. – Most ismét egy DK-s személy, „Gyurcsány Ferenc makói hangja” követte el a szabályszegést. Be lehet ezeket fejezni, mert nem vezettek eredményre és erkölcstelen dolgok – mondta.

Zeitler Ádám (Jobbik) képviselő a vitában elmondta Török Miklós őt a népszavazás napján délután 3 óra körül felhívta, odament a Tulipán utcai szavazókörhöz, de a többi szavazókört is majdnem mindet megnézte. A jobbikos képviselő – Czirbus Gábornak címezve szavait – elmondta: 2010-ben 72, 2014-ben több mint 200 szavazatot kapott az önök jelöltje. Furcsa, hogy több fideszes képviselő is megfordult a Tulipán utcai szavazókörnél. – A reakciójuk a sértődött bosszúállás lehet, azaz a gyanúnak lehetett valami alapja – tette hozzá.

Török Miklós viszontválaszában közölte ebben a kampányban is történt plakátrongálás. – 3-szor 4-szer kellett újra ragasztani a plakátjainkat, szervezetten vitték el azokat valakik. Úgy gondolom, ez azok érdekében állt, akik a nemmel való szavazásra buzdítottak -mondta.
dsc_2335

– Olyan Török Miklós története, mintha egy szappanoperába csöppentem volna – reagált a DK-s képviselő szavaira Czirbus Gábor. – Fideszes pólóban senki sem szaladgált, Ön azonban DK-s pólóban volt 5 méterre a szavazókörből. Nem értem, miért kellett elmenni fényképezőgéppel. Fotózták ezt, fotózták a polgármester asszonyt – mondta. Hozzátette: aki úgy érezte, fontos volt az ügy, elment 2014-ben és 2016-ban is. Feketén-fehéren le van írva, Makó és a választókerület 50 százalék felett teljesített -hangsúlyozta az alpolgármester.

Toldi János (Fidesz-KDNP) a Ki mint él, úgy ítél! – közmondást idézte, majd hozzátette:.nem egy kampányban vett részt, s ha rosszul keverte meg a ragasztót, a buszmegállók elengedték a plakátokat.

Török Miklós Czirbus Gábor utóbbi hozzászólására azzal reagált, hogy ismét elmondta: érvénytelen lett a népszavazás Makón. Hozzátette: tisztességesen járt el, amit megfigyelte a szavazókört, ahol nem történt szabálytalanság. – A fényképezőgéppel az esetleges jogsértést akartam megörökíteni. És volt, aki narancssárga pólóban ment szavazni. És a plakátokat letépték, nem lessetek – riposztolt Toldi Jánosnak is.

Sánta Sándor erre azzal reagált, hogy nem tudná mit szólnának a leselkedő képviselő, ha megkérne néhány roma fiatalt, hogy néhány hétig kövessék a képviselőket a boltokba, hogy hátha lopnak. Ez megszégyenítő lenne.

– Azért mentem oda, mert szóltak, hogy Ön ott ül. Megalázó és megfélemlítő volt, hogy Ön DK-s pólóban ott ül, s figyel, ahogy a régi rendszerben III/III-asok tették – válaszolt Töröknek Weszelyné Végsheő Henriett.

dsc_1078

Fotó: Major Zsuzsanna

Zeitler Ádám pedig Sánta Sándornak mondta azt, hogy nagyon szívesen elmegy bárkivel vásárolni, de ne kövessék. – Képviselőként eddig összesen 200 ezer forinttal támogattam a roma kisebbségi önkormányzatot – tette hozzá a jobbikos képviselő, mondván, még mielőtt lenácizzák. Czirbus Gábornak azt mondta, mindenkivel szóba áll, még a volt polgármesterrel is. – Egy ekkora méretű városban nem párt, hanem várospolitikára van szükség. Eddig is szerette volna együttműködni önökkel, de Önök, aki nem fideszes, arra ellenségként tekintenek – tette hozzá.

Török Miklós a vitában a fentiekre azzal reagált, hogy nem az embereket, hanem a választás tisztaságát figyelte. – nem fényképeztem le azt, aki narancssárga pólóban ment szavazni, de azon nem is volt felirat – közölte.