Hírek

Tovább nyomoznak a makói vízmű ügyében

Január 23-ig ismét meghosszabbította a Makó Térségi Viziközmű Kft. ügyében a nyomozást a Csongrád Megyei Főügyészség. Az ügyészségi nyomozók a makói polgármester tavalyi feljelentése miatt vizsgálódnak.

MH-Makó

Még tavaly májusban hatalmazta fel a makói képviselő-testület Farkas Éva Erzsébet polgármestert, hogy tegyen feljelentést a Makó Térségi Viziközmű Kft ügyében, ismeretlen tettes ellen, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt.

A város többségi, míg a környező községek kisebbségi tulajdonában álló cég átvilágítása során ugyanis arra bukkantak, hogy – az önkormányzat szerint – kft-nél 2011 és 2013 között túl sok jutalmat, prémiumot fizettek, és indokolatlanul szerveztek ki vállalkozásoknak bizonyos munkákat. A volt vezérigazgató korábban azt nyilatkozta, hogy mindig a tulajdonos önkormányzatok utasításai alapján működött a Makó Térségi Viziközmű Kft., nem voltak törvénytelen, indokolatlan kifizetések, a kiszervezés pedig gazdaságilag indokolt döntés volt.

Igaz az átvilágítás során kiderült, hogy a külső cégeket a Makó Térségi Víziközmű Kft. akkori dolgozói alapították, s a munkákat a megbízójuk eszközeivel és gépeivel végezték. A nyilvánosság elő került jegyzőkönyvek szerint a vízmű vezérigazgatója béremeléséről és jutalmazásáról a tulajdonos polgármesterek döntöttek, de csupán az emelés mértékéről tudtak. A cég maroknyi kiemelten jutalmazott dolgozójának jutalmairól pedig a vezérigazgató döntött.

Az ügyben a makói polgármester egyébként tavaly májusban a Legfőbb Ügyésznél tett feljelentést, az továbbította azt a Csongrád Megyei Főügyészséghez, mely a vizsgálatot  Makói Járási Ügyészségre testálta, de az elfogultságot jelentett, így az ügy átkerült a Szegedi Járási Ügyészségre.

A nyomozás több végeredménnyel is befejeződhet: így azzal, hogy vádemelési  javaslatot tesznek, s akkor a bíróság elé kerül az ügy. De azzal is végződhet, hogy nem tesznek vádemelési javaslatot senki ellen.