Kék hírek Makó Térség

Egy nap két embercsempészt is elítélt a Makói Járásbíróság

Két embercsempészt is elítélt tegnap  nem jogerősen a Makói Járásbíróság. A Nagylaknál egyiptomiakat átcsempésző T. A. M. A. 4 év börtönt, míg a Kiszombornál 10-15 egyiptomit és irakit fogadó és vezető D. D. 5 év börtönt kapott.

MH-Makó/Nagylak

A Makói Járásbíróság tegnap nem jogerősen bűnösnek mondta ki T. A. M. A. vádlottat társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettében, ezért őt 4 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 5 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. A vádlott a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. A nem jogerős ítélet lényege szerint T. A. M. A. idén szeptember hó 24-e előtt megállapodott Romániában társával, hogy segítséget nyújtanak 5 migránsnak, a magyar-román államhatár illegális átlépéséhez akként, hogy azokat a vádlott társa átvezeti a zöldhatáron, majd őket a vádlott továbbszállítás céljából személygépkocsival felveszi.

Az egyiptomi migránsok a vádlott társának segítségével átlépték a román-magyar zöldhatárt, majd őket a nagylaki autópálya-pihenőhely közelébe kísérte, ahol T. A. M. A. a gépjárműbe felvette őket, társa pedig a zöldhatáron keresztül visszajutott Romániába.

A Nagylaki Határrendészeti Kirendeltség járőrei hajnali 2 óra körül hőkamerával észlelték a vádlott tevékenységét, majd a mélységi migrációs osztály járőrei hajnali 2 óra 20 perckor igazoltatták személygépkocsiban tartózkodókat.

A bűncselekmény elkövetését beismerő vádlott fenti magatartásával társával együtt szándékosan segítséget nyújtott ahhoz, hogy a migráns személyek a magyar-román államhatárt a jogszabályi rendelkezések megszegésével átlépjék.

A bíróság ítéletével szemben a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be, míg az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fent az esetleges fellebbezés bejelentésére, így az nem emelkedett jogerőre.

A bíróság az ügyet gyorsított eljárás keretében bírálta el, és egyidejűleg nem jogerősen fenntartotta a vádlott előzetes letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig, de legfeljebb a nem jogerős ítélettel kiszabott szabadságvesztés tartamáig.

+++

A Makói Járásbíróság tegnap szintén nem jogerősen bűnösnek mondta ki a szerb D. D-t embercsempészés bűntettében, ezért őt 5 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 5 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. A vádlott a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A nem jogerős ítélet lényege szerint a D. D. idén október hó 22-én 10 óra 50 percet megelőzően a román-magyar zöldhatáron keresztül átvezetett legalább 10, legfeljebb 15 fő iraki és egyiptomi állampolgárságú migránst, akik semmilyen úti okmánnyal nem rendelkeztek. A kiszombori határrendészeti kirendeltség járőrei a délelőtti órákban Kiszombor területén észlelték, hogy a vádlott és a migránsok az úton gyalogolnak. A rendőrségi járművet látva, a csoport tagjai közül többen elbújtak az út melletti bokros területen. A migránsokat vezető vádlott, továbbra is az úton maradt és telefonált. A járőrök igazoltatás alá vonták mind a vádlottat, mind a csoport tagjait. A migráns személyek magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták.

A vádlott fenti magatartásával szándékosan segítséget nyújtott ahhoz, hogy a migráns személyek a magyar-román államhatárt a jogszabályi rendelkezések megszegésével átlépjék.

A bíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be, így az nem emelkedett jogerőre.