Színes Térség

Amatőr színjátszók találkoztak Csanádpalotán

Három napos rendezvénysorozat keretében rendezték meg a VII. Nemzetközi Amatőr Színjátszó Találkozót a Kelemen László Művelődési Házban. A pénteken este kezdődött eseményt egy Sinkovits pályázat segítségével és a Tettrekész Fiatalok Alapítványának szervezésében bonyolították le.

Forró Flóra – Csanádpalota

A jelenlévőket Kovács Sándor polgármester és Ádók István, a Kelemen László Művelődési Ház igazgatója köszöntötte. Ezt követően Vincze Gábor, a hódmezővásárhelyi Emlékpont történésze tartott előadást az 1956-os eseményekről. A színjátszás mellett két kiállítás is várta az érdeklődőket. Az egyik Kelemen László életútját mutatta be tíz installáción keresztül, a másik pedig a csanádpalotai Dér István Általános Iskola diákjainak emlékkiállítása.

– ’56 és Sinkovits címmel rendeztük meg ezt a VII. Nemzetközi Amatőr Színjátszó Találkozót, ahol pénteken a helyi Kelemen László Amatőr Színtársulat mutatkozott be Az ötvenes évek címmel, ami áttekintést ad a forradalom és a csanádpalotai eseményekről. Egy nagymama visszaemlékezéseit mutatja be az akkori történésekről. Szombaton elsőként a Rugonfalvi Vadrózsák léptek fel, ők Sütő András: Fügedes a pokolban című komédiáját hozták el a találkozóra. Délután megkoszorúztuk az 1956-os emlékművet, majd Kelemen László sírját. A koszorúzást követően a művelődési házban folytatódott tovább a találkozó. Bemutatkoztak nálunk Csongrád, Temerin és Szeged színjátszói is. Úgy gondolom nagyon szerencsések vagyunk, mert ebben az évben másodjára is tudtunk színjátszó találkozót rendezni, ezt mindenképpen szeretnénk folytatni – mondta Ádók István.

navigate_before
navigate_next

Ferentzi Katalin, a Csongrádi Színtársulat vezetője elárulta, hat éve működik a csoportjuk, igaz hosszú évekre visszamenő hagyománya van a csongrádi színjátszásnak. Csanádpalotán második alkalommal járnak, az első februárban volt, akkor egy Cseh Tamás darabbal készültek. A társulat főleg diákokból áll, erre az alkalomra az Egy diákbiztos kálváriája című előadásukat hozták, ami a csongrádi forradalmi eseményeket mutatta be.

– 14 éve alakult a csapatunk, és ötödik alkalommal járunk Csanádpalotán, ahol mindig nagy szeretettel várnak minket, és mindig örömmel járunk vissza. A darabjaink többnyire egy felvonásosak a mai alkalomra egy Sütő András darabbal készültünk – árulta el Jeddy Tamás, a Rugonfalvi Vadrózsák csoportjának alapító tagja.