Makó

A szabadság népe kívánunk lenni…

– … úgy, mint 1956-ban, a jövőben is – jelentette ki Farkas Éva Erzsébet polgármester a mai’56-os városi megemlékezésen, melyen a Forgatós táncegyüttes idézte fel a forradalmat és az azt követő időket, illetve felavatták a kommunizmus áldozatai emléktábláját.

Korom András – Makó

Az ünnepi zászlófelvonás után a makói megemlékezés résztvevői megkoszorúzták a Forradalmi Ifjúsági Szövetség, Fazakas Lajos rendőr-őrnagy, majd Istitóris Ildikó és a makói fiatalok emléktábláját.

A Csanád vezér téri ünnepségen – melyen részt vett Lázár János, a térség országgyűlési képviselője is – mondott beszédében Farkas Éva Erzsébet polgármester emlékeztetett arra, ami itt történt 60 évvel ezelőtt, anélkül Európa történelme sem úgy alakult volna, ahogyan ma ismerjük. – Tíz évvel ezelőtt nem sikerült méltóan megemlékezni 1956 történelmi jelentőségéről – utalt az akkori kormány a békés tömeg elleni erőszakos fellépésére. – Hittük, hogy ezzel akkor megalázták 1956 történetét – mondta. – Ahogy 60 évvel ezelőtt, Európa most is ránk figyel, ki ez a nép, aki egyként kiáltja most is: elég volt! Ki ez a nép melyben ilyen mérhetetlen magaslatokat ölt a szabadság utáni vágy? Úgy kellett a magyarnak a szovjetek való szabadulás ’56-ban, mint hívó kereszténynek a szent kenyér – mondta. Hozzátette, hogy a mérhetetlen szabadságvágy indította el Makón is az októberi eseményeket.

picasion-com_3135a5049de00c9d71756c7bcbbe86ab

Az ünnepi beszédet követően a Forgatós táncegyüttes mutatta be A szívek együtt dobognak – 1956 című műsorát, majd az ünnepség résztvevői megkoszorúzták az 1945-os kopjafát, majd Jámbor Zoltán és Farkas Éva Erzsébet gyújtott mécsest a kommunizmus áldozatai emlékkövénél.

A képből galéria nyílik:

navigate_before
navigate_next