Makó Térség

Hagyományt őriztek a Hagymaházban – videóval

Második alkalommal szervezték meg a Kárpát-medencei, Hagyományőrző, Országos “Kalákatánc” és Népdalkörök Találkozóját a Hagymaházban. A szombati rendezvényen kilenc együttes lépett színpadra.

Albert Barbara – Makó

A Maros Táncegyüttes Mötyke és Mötyke-ttő csoportja ismét megrendezte a Kárpát-medencei, Hagyományőrző, Országos “Kalákatánc” és Népdalkörök Találkozóját. A rendezvényen nemcsak közép- és szépkorú tánccsoportok, hanem népdalkörök is bemutatkoztak. Az együtteseket a palicsi Juhász Zenekar kísérte.

– Örülök, hogy öt év után ismét megrendezhettük a találkozót. Két részben lépnek fel a táncosok és a népdalénekesek, igyekeztem változatosan összerakni a műsort. A produkciók az egész Karpát-medencét felölelik. A Mötyke szilágysági és szatmári, míg a Mötyke-ttő délalföldi táncokat ad elő – mondta Tóthné Döme Mária, a Maros Táncegyüttes művészeti vezetője.

dsc03457

A házigazdák mellett a lakiteleki Kösöntyű Táncegyüttes, a budapesti Csepel Táncegyüttes, a gyöngyösi Népi Dzsa-Dzsa Táncegyüttes, a hódmezővásárhelyi Ke-Fe Táncegyüttes, a Hévízgyörki Asszonykórus, az encsi Fügedi Férfi Dalárda és a palicsi Szederinda Népdalkör lépett színpadra.

dsc03468

– Nagy örömmel fogadtam Döme Mária meghívását, akit már 30 éve ismerek, hiszen makói születésű vagyok. Heten érkeztünk Encsről, a kurucok földjéről. A 20 éves Fügedi Nyugdíjas Klubból alakultunk, három éve énekelünk együtt. Célunk, hogy átadjuk a fiatal generációnak is a népdalokat. Első világháborús katonanótákat, illetve a mi tájegységünkre jellemző kékedi népdalokkal mutatkozunk be a közönségnek – árulta el Rácz László, a Fügödi Férfi Dalárda művészeti vezetője.

navigate_before
navigate_next

 

– Első alkalommal jöttünk Palicsról Makóra, húsz taggal lépünk fel. Gyönyörű a város s a Hagymaház is csodálatos. Egy vajdasági aratódalokból összeállított csokrot, valamint Gombos és Doroszló környéki népdalokat hallhatnak az érdeklődők – avatott be Brezovszki Eszter, a Szederinda Népdalkör vezetője.