Galéria Térség

Emléktáblát avattak Apátfalván – galériával

Az 1956-os forradalomról emlékeztek meg Apátfalván, ahol annak idején nem történt vérontás. Ezt egy apátfalvi tanítónak, Keresztúri Andrásnak köszönhetik. A megemlékezés után Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője a helyi önkormányzattal együtt helyezett el koszorút.

Gajáta Fanni – Apátfalva

Az 1956-os forradalom mártírjaira emlékeztek ma délelőtt Apátfalván. Szekeres Ferenc polgármester beszédében elmondta, a legtöbb családnak van valamilyen élménye, emléke az 1956-os eseményekről. Kiemelte, hatalmas hősiesség és bátorság kellett ahhoz, hogy egy nemzet felkeljen egy diktatúra ellen.

dsc_4982

– Minden ünnep, amellyel együtt emlékezünk hőseinkre, erősíti az összetartozás érzését. Az összefogás és a hősies példamutatása ugyanígy bennünk az együvé tartozás érzését. Éljünk úgy, hogy azt érezzük: nem volt hiábavaló elődeink véráldozata, megőrizzük az általuk harcolt szabadságot, vigyázunk rá, hogy az utánunk következő generáció is büszke lehessen ránk – hangzott el a polgármester beszédében.

dsc_5029

Ezt követően Antal Sarolta települési képviselő emlékezett meg, majd a Dózsa György Általános Iskola diákja egy rövid műsorral idézték fel a 60. évvel ezelőtt történt eseményeket. Ezt követően emléktáblát avattak a SZEFO épületén. Bálintné Siprikó Zsuzsanna alpolgármester ünnepi beszédében kitért az Apátfalvát érintő történésekre.

– Mi, apátfalviak szerencséseknek mondhatjuk magunkat. Miért? Az 1956-os országos eseményei ontották a véráldozatot, de Apátfalván nem történt gyilkosság. Köszönhető ez Keresztúri András tanítónak, aki megakadályozta, hogy vér folyjon. Békét és rendet sikerült elérni, mégis a rendszer megtorlása őt is utolérte – fogalmazott az alpolgármester.

Galériánk:

navigate_before
navigate_next

A megemlékezést követően a 60. évforduló alkalmából átadott emléktáblára koszorút helyezett el Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője és az apátfalvi önkormányzat.