Színes Térség

A pusztítót is megkapták a vásárhelyi katonák

A határ menti feladatok támogatására október közepén könyvadomány érkezett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségébe.

Búz Csaba-Vásárhely

A helyőrségi könyvtár könyvállományának frissítése és modernizálása hozzájárul a szabadidő kulturált eltöltéséhez azon határ menti járőrszolgálatot teljesítő katonák számára is, akik szívesen töltik olvasással a pihenőidejüket. A Könyvbazár Kft., ismertebb nevén Alexandra könyváruház mintegy 800 ezer forintos könyvadományt ajándékozott a könyvtárnak. A könyveket és az adományozási szerződést Szabóné Szabó Andrea alezredes, az MH Hadkiegészítő Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Tudományszervező Osztály (Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely) osztályvezető helyettese adta át Drót László ezredes, helyőrség parancsnoknak.

– Most kettőszázötvenkilenc új, kölcsönözhető kötettel bővült a könyvtár, mondta Kissné Urgyán Mária könyvtáros, aki hozzátette: Van egy olvasói réteg, szerencsére nem is kevesen, akik a digitális kiadások helyett a papírkiadású, kézzel fogható könyvekhez ragaszkodnak.

1006-01

A pusztító színre lép az egyik, a könyvek közül. Fotók a szerző és Dósa Eszter

Szabó Szabó Andrea alezredes elmondta, hogy a kutatóműhely egyik kitűzött célja a helyőrségi könyvtárak fejlesztése, a könyvtári állomány bővítése, ami nemcsak könyveket, hanem informatikai eszközöket is jelenthet. – A könyvtárak fejlesztését célzó hosszú távú kezdeményezéshez csatlakozott az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint több könyvkiadó is. Az, hogy a katonák új könyveket olvassanak, ismereteik bővítése és rekreációs lehetőségeik szélesítése miatt is nagyon fontos, ugyanakkor a könyvtárak – mint a tudomány helyi fellegvárai – fejlesztésével hozzájárulhatunk ahhoz, hogy valaki megszeresse az olvasást, vagy hogy jobban elmélyülhessen az őt érdeklő szakterület tanulmányozásában, szakmai ismeretei bővítésében – tette hozzá az alezredes. Az akció végére Hódmezővásárhely kétezer, a kaposvári helyőrség pedig mintegy ezer kötettel gazdagodik majd. A projekt részeként a Zrínyi Kiadó is juttatott már le saját kiadású könyveket a határon szolgáló katonák részére.

A katonai témájú irodalmat kivéve, a több mint 23 ezer kötettel rendelkező hódmezővásárhelyi könyvtárba már évek óta nem érkezett új könyv, ezért a most ajándékba kapott, modernebb szépirodalmi kiadások tovább bővítik a kínálatot.