Makó Színes

Makói középiskolások vetélkedője ’56-ról

1956-os emlékversenyt hirdetett a József Attila Városi Múzeum a középiskoláknak. Idén a József Attila Gimnázium két osztállyal vett részt a vetélkedőn. A pénteki megmérettetésen a forradalom makói vonatkozásai is szerepeltek.

Gajáta Fanni – Makó

Már hagyománynak számít a városban, hogy az 1956-os forradalom ünneplésének idején középiskolai vetélkedőt hirdet a József Attila Városi Múzeum a városi intézményekben. Idén a József Attila Gimnáziumból két osztály jelentkezett a versenyre, így nyolc csapattal érkeztek a múzeumban.

dsc_4850

– A vetélkedő célja, hogy a középiskolás diákok megismerjék a forradalom makói vonatkozásait a kiállításunk segítségével – tudtuk meg Cs. Tóth Gabriella múzeumpedagógustól. – Csapatokban dolgoznak a diákok és önállóan kell megkeresniük a szükséges információkat.

A feladatok közt olyanok is voltak, amikor egy adott személyt – aki kötődött Makóhoz – be kellett mutatniuk, mint például Tóth Ilonát, aki  orvostanhallgató volt, s a forradalomban való részvételéért a megtorlásakor kivégezték.

dsc_4851

A tanulók már úgy érkeztek a versenyre, hogy több mindent tudtak magáról a forradalomról, ugyanis már tanultak róla. Szűcs Balázs azt is elárulta, hogy a gimnáziumban meg is emlékeznek majd róla a nagyszünetben.

– 1956 számomra azt jelenti, hogyha a nép hallatni akarja a hangját, akkor tudja, ha elkötelezett. Ha vannak elkötelezett, karizmatikus férfiak vagy éppen nők is, akkor tudja a népet vezetni – mondta a végzős diák.