Péntek délután a makói könyvtárban mutatták be az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójára készült kötetet.

Major Zsuzsanna – Makó

– A történelmet emberek hozzák létre azzal, hogy vannak, gyűlölnek és szeretnek, élnek és halnak. Utódaik, amennyiben fontosnak tartják, leírják, hogy elődeik szerintük mit miért cselekedtek – ezekkel a sorokkal kezdődik az Emlékkönyv, amit ajándékba kapott meg mindenki a kötet bemutatóján.

A könyv azért is érdekes, mert olyan történeteket tartalmaz, amelyekről sokáig nem mertek beszélni az emberek, mert féltek. A könyv a makói önkormányzat támogatásával, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége Makói Szervezetének kezdeményezésére jött létre.  Az interjúkat Jámbor Zoltán készítette, aki maga is jelen volt a kötet bemutatóján, feleségével Jámborné Balogh Tündével, aki a szerkesztési feladatokat látta el.

dsc_0688

– Voltak, akik féltek,  nem beszéltek a történtekről – mondta Jámborné Balogh Tünde, a bemutatón.  – A nők, ha kellett felültek a bakra és szállítást vállaltak, férfimódra álltak helyet, az elhurcolt férjeik helyett. Milyen nehéz lehetett, amikor jöttek a végrehajtók és elvitték a gyerek alól a takarót – mesélte, ugyanis ilyesmit is mondtak az interjúkban.

Tóth Ferenc, nyugalmazott múzeumigazgató makói emlékeiről mesélt Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató kérdéseire válaszolva. A bemutatón előtt a könyvet Halmágyi  Pál, volt múzeumigazgató ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A bemutatóval egy időben kiállítás is nyílt a múzeum első emeletén, 1956-os témában. Itt azokat a képeket is kitették, amiket Feri bácsi készített a gimnázium ablakából, akkor ott volt tanár.dsc_0710

Tóth Ferenc elmondta, amikor gimnáziumi tanár volt, összejártak a kollégákkal beszélgetni a tanáriba, bár tanítási szünet volt. – Később, volt olyan diák, aki szólt, hogy: tanárnő, nekem ne tessék politikáról beszélni, mert jelentenem kell – idézte fel emlékeit.

A kötetet Endrész Erzsébet  lektorálta, a nyomdai előkészítést Cs. Tóth Gabriella végezte. A borítót Banyó István fotóinak felhasználásával Oláh Nóra tervezte, felelős kiadója Szikszai Zsuzsanna, kiadója a városi könyvtár.

Galériánk innen lapozható:

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest