Makó

Zárható parkolókat javasol az alpolgármester

Mint a Makovecz téren, parkolásgátló eszközzel szeretné megoldani a parkolási problémát Czirbus Gábor a Szegedi utca és Széchenyi tér lévő társasházak között. Többek szerint ezzel a módszerrel kizárnák az albérlőket és az apartman vendégeit, mások szerint jó a megoldás. Az alpolgármester aláírást gyűjt az ügyben.

Gajáta Fanni – Makó

Szinte visszatérő témának számított a legtöbb lakossági fórumon a Szegedi utca és Széchenyi tér lévő társasházak közös parkolója. A legfőbb problémát az jelenti, hogy azok a turisták, akik a városba és a Hagymatikum Gyógyfürdőbe érkeznek, minél közelebb szeretnének leparkolni a gépjárművüket. Ezáltal a lakók kiszorulnak a nekik fenntartott helyekről.

dsc_4801

Czirbus Gábor alpolgármester ez ügyben ma délután rendezett lakossági fórumot az ott élőknek. Mint elmondta, figyelemmel kísérte a Makovecz téri parkolásának rendjét, ahol bevezették a zárt parkolókat. Javaslatként ugyanezt a megoldást szeretné felajánlani a Szegedi utca 1-3. és Széchenyi tér 2-4. szám alatt élőknek. Ezáltal egy olyan parkolásgátló eszközt szerelnének fel a kijelölt parkolókhoz, amelyet csak a lakók tudnának nyitni és zárni, kulccsal. Az alpolgármester kiemelte, aláírásgyűjtésbe kezd, s ha meglesz a kellő szám, akár tavaszra elkészülhet ez a rendszer.

dsc_4816

Egy idős asszony, aki a Szegedi utca 4. szám alatt lakik azt javasolta, szereljenek fel inkább sorompót, mivel az olcsóbb lenne. Az alpolgármester elmondta, ez is felmerült megoldásként, azonban ezt elvetették. Pósa Éva arról érdeklődött, hogy mennyi parkolót alakítanának ki a két lakótömb közé. Feltette azt a kérdést is, hogy miként oldják meg az eljutást azokhoz a társasházakhoz, amelyeknek hátul van a bejáratuk. A lakó kiemelte, a bója jó ötlet volt, ha kérhetik, az maradjon, hiszen így könnyebben közlekednek például babakocsival az anyukák. Emellett szót ejtett azokról az apartmanokba érkező vendégekről is, akik elfoglalják a helyüket.

dsc_4822

Az alpolgármester válaszában elmondta, hogy túl sok helyet nem tudnak hagyni, ugyanis akkor 2 parkolóval kevesebbet tudnak kialakítani. Kulcsot csak az kap, aki a lakcímkártyájával igazolni tudja, hogy ott él – mondta. Hozzátette, jelenleg 5 parkoló van 5 lakótömbre.

Gera Gábor, a Széchenyi tér 2-4. szám közös képviselője szerint a lakcímkártyás módszer jó, azonban így kizárják az apartmanosokat és vendégeket. A közös képviselőnek csak egy érdeke van, hogy a bejáratuk megközelíthető legyen. Emellett érdeklődött, hogy a macskaköves járdájuk mikor lesz felújítva, ugyanis az életveszélyes. Siket Tibor a műszaki csoport irodavezetője válasza: a fürdő bővítése után az a rész is megújul a tereprendezéskor.

dsc_4819

Galla Tímea azzal a kérdéssel fordult az alpolgármesterhez, hogy a tulajdonosok vagy a lakcímkártyával rendelkezők kapnak-e kulcsot a parkolásgátlóhoz. Az egyik apartman tulajdonosa hozzátette, ezzel nem csak az albérlőket, hanem a vendégeiket is elzárják a parkolóktól.

– Ha apartman tulajdonos lennék, akkor a vendégeimet a Szegedi utca mögötti, a fürdőnél lévő parkolóhoz irányítanám őket, ugyanis ott biztonságosabb a parkolás, mint például a 43-as főút mentén – mondta az alpolgármester. Hozzátette, ezzel a megoldással senki sem zárnának ki, legfőképpen a külföldi turistákat szeretnék onnan elszoktatni.

Az egyik idős asszony problémának véli, hogy a parkolásgátlók kulcsa egyformák, így mindenki össze-vissza állhat egymás helyére. Czirbus Gábor elmondta, a parkolók nem a lakásokhoz járnak. Puszta Sándor, aki a Sárgaházban lévő hotel tulajdonosa pedig felhívta a figyelmet: a Sárgaház mögötti parkoló privát.