Kék hírek Makó Térség

Vádat emeltek a gyerekfület leharapó makói kutya miatt

Áprilisban egy 6 éves vásárhelyi kisfiú bal fülét harapta le Cézár, a makói kutya, mely szilveszterkor egy makói Szentháromság téri buli – az udvaron fekvő – résztvevője arcát és fülét harapta meg, majd megszökött. A gyermek fülét szerencsésen visszavarrták.

Korom András – Makó/Hódmezővásárhely

A Hódmezővásárhelyi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a helybeli férfivel szemben, akinek a kutyája az ebtartás szabályainak megsértése miatt megharapott egy gyermeket és neki maradandó fogyatékosságot eredményező sérülést okozott.

A kétéves amerikai staffordshire terrier kan kutya tavaly decemberben már szó szerint kimutatta a foga fehérjét, akkor ugyanis egy a makói Szent János tér egyik házában rendezett szilveszteri bulin a Az ebet másnap délelőtt állatvédők fogták be Makó és Maroslele között, ám a befogadóktól már a rendőrök vitték el, miután súlyos testi sértés miatt indítottak eljárást.

A vádirat szerint a vádlott az év elején egy országos alapítványtól ideiglenesen befogadott egy kutyát. A befogadásról készült nyilatkozatban szerepelt, hogy a kutya már korábban is megharapott valakit és emiatt eljárás volt folyamatban. A helyi járási hivatal idén áprilisban határozattal arról értesítette a vádlottat, hogy a kutyával kapcsolatos veszélyes ebbé nyilvánítási eljárást megszüntette, de a hivatal előírta, hogy a kutya közterületre szökést megakadályozó hámmal, pórázzal vihető és olyan személy vezetheti, aki szükség esetén meg tudja fékezni.

A vádlott ingatlanába ezt követően ment el szüleivel a gyermek sértett és amíg szülei beszélgettek ő leguggolva kavicsokkal játszott. Eközben a kutya szabadon járkált közöttük. Az egyik pillanatban a kutya a sértett bal füléhez kapott és kiharapott belőle egy kis darabot. A vádlott ezt meglátta és ellökte a kutyát, de az ismét a sértett felé harapott, akit ekkor már az édesanyja felkapott.

A sértett bal fülcimpájából kiharapott részt vissza kellett varrni. A sértett sérülése 8 napon túl, 4 hét alatt gyógyult.

dsc_0507

Gajáta Fanni archív fotóin Tornóczky Anita, a eb befogadója és Cézár, a gyerekfület leharapó kutya.

A vádlottat az ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértéssel vádolja, mert tudta, hogy a kutya korábban már megtámadott egy embert és hanyagságból nem gondoskodott arról, hogy pórázon tartsa vagy elzárja. A vádlott ezzel a magatartásával megszegte azt az ebtartási szabályt, mely szerint állatot úgy kell tartani, hogy az ne veszélyeztesse az ember biztonságát. Vádlott bűnösségéről a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság dönt majd.

A makói állatvédők az esetet követően portálunknak azt mondták, hogy a nagyon játékos ebnek – melyben nem bukkantak chipre, s oltva sem volt -, korábban több gazdája is volt. Az egyiknek el kellett költöznie, s azt a barátnőjére hagyta, de az nem bírt vele mert mindig ugrált, aztán egy kisgyerekes családhoz került, de az anyuka terhes lett, s mert nem akarta, hogy ugráljon rá, ezért szabadult meg tőle. Fél éve volt az utolsó előtti gazdánál, aki azonban egy disznóólban tartotta, s el akarta altatni. Emiatt szánták meg az ebet, s kérték el tőle. Aztán támadt a földön fekvőre. Akkor a makói állatvédők és az országos állatvédőrség is küzdött a kutya elaltatása ellen.

Tornóczky Anita, az Országos Állatvédőrség Alapítvány ügyvezető igazgatója maga segített az örökbefogadásban és tippekkel látta el az ideiglenes befogadót. A makói gyepmesteri telepre karanténba került Cézárt végül a vásárhelyi J. Gyula kapta meg. Nála támadt a kisgyerekre az kutya.

J. Gyula a történtekről annak idején azt mondta, a támadásnak semmiféle előzménye nem volt. Miután a kutyát sikerült bezárnia a műhelybe, a fület egy nejlonzacskóba tette, s berakta a mélyhűtőbe, s közben hívta a mentőket. Majd mikor azok elvitték a gyermeket, maga értesítette a rendőrséget.