Makó Térség

Pályázatból korszerűsítik az apátfalvi házat

3 millió forintból újulhat meg a József Attila Városi Múzeumban található apátfalvi ház. A tetőszerkezet megújulása után újra látogatóbaráttá kívánják tenni az épületet.

MH-Makó

Még a nyáron írtunk arról, hogy a Kubinyi Ágoston Program pályázatán 3 millió forintot pályázott meg a József Attila Városi Múzeum. Az apátfalvi ház évek óta nagyon rossz állapotban volt, legszükségesebben a tetőszerkezetét és a külsejét kellett megújítani.

Az apátfalvi házat 1980-ban az akkori igazgató, Tóth Ferenc alakította át, s elrendezése a régi kor apátfalvi házait idézte. A tisztaszobán kívül konyhát és kamrát alakította ki. Utóbbiban a jól ismert búbos kemence és az oltár is helyet kapott. A néprajzi gyűjteményben számos apátfalvi festett láda, pad, ágy, asztal, szék található.

File 2016. 07. 21. 7 33 45

Az egykori kiállító teremként funkcionált épület az utóbbi időben főleg raktárként működött. A felújításra azért is van szükség, hogy régi szerepét visszakaphassa, így a gyűjtemény értékes darabjait a nagyközönség is újra megcsodálhatja.

– Terveink szerint a 2016-os évben párhuzamosan az épület felújításával a megújuló kiállítás részletes szakmai forgatókönyvét is elkészítenénk. Nem sokban térnék el, az eredeti forgatókönyvtől, de itt már nemcsak a József Attila Múzeum néprajzi gyűjteményének tárgyait, hanem a Börcsök Attila-féle külön gyűjtemény anyagát is felhasználnánk – tudtuk meg Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgatótól.

Az épületállagi külső- és belsőépítészeti felújítást követően, az értékmegőrző megújulás jegyében, a felfedezés örömét a huszonegyedik századi szellemi és technikai eszközökkel, látogatóbarát módon tanácsos és érdemes megadni a közönségnek. Új múzeumpedagógiai foglalkozások, kreatív feladatsorok „felfedezőutas” interaktív keresések, legalább négynyelvű multimédiás interaktív néprajzi-anyag bemutatása, az egyes kiállítószobákhoz tartozó digitális prezentációk elkészítése, a modern technikai eszközöket alkalmazó hang- és világítástechnika, a múzeumi informatika alkalmazása teszi lehetővé a felhasználóbarát és látogatóbarát korszerűsítést.  A régi apátfalvi ház kiállítása a korszerűsítés után az élménymegújítást keresők számára különösen érdekessé válna.

Nyitóképünk: József Attila Városi Múzeum