Makó

Minden, amit tudni érdemes az ingyenes hulladékszállításról

Czirbus Gábor alpolgármester lakossági fórum tartott ma délelőtt a Koronában  az ingyenes hulladékszállításról. A felmerült kérdésekre is válaszolt az alpolgármester, s az önkormányzat munkatársai a igénylőlapok kitöltésében is segítettek.

Gajáta Fanni – Makó

Mint ahogy már mi is beszámoltunk róla, Makón július 1-től 2774 háztartásban ingyenes lesz a hulladékszállítás. Erről tartott lakossági fórumot Czirbus Gábor alpolgármester a szépkorúaknak. A félreértések elkerülése érdekében már többször kiemelte, ezt a szolgáltatást olyan 65. életévük betöltött személyek igényelhetik meg.

dsc_4705

Július 1-től a 65. életévüket betöltött, egyszemélyes háztartásban élők számára nyújtott támogatás összege havi 630 forint, amely megfelel a 60 literes kuka után fizetendő számla egyhavi összegének, a 65. életévüket betöltött, kétszemélyes háztartásban élők számára nyújtott támogatás összege pedig havi 840 forint, amely megfelel a 80 literes kuka után fizetendő számla egyhavi összegének. Azon háztartások, amelyek élnek a szabványosnál kisebb űrmértékű kuka választásának lehetőségével a továbbiakban is díjfizetés nélkül tudják igénybe venni a szolgáltatást. A hulladékszállítási díjkedvezmény keretében minden családi házban elő jogosult részére ingyenes gyűjtőedényt biztosítanak.

dsc_4718

A lakossági fórumon több kérdés felmerült, többek között, hogy kik vehetik igénybe a szolgáltatást. Egy idős asszony elmondta, ahol a férjével közösen laknak, az unoka is hozzájuk van bejelentve. Czirbus Gábor válaszként kiemelte, csak olyan kétszemélyes háztartásban élők igényelhetik meg a kisebb gyűjtőedényt, ahol az egyik fél betöltötte a 65. életévet. Ebben az esetben, ha az unoka kijelentkezik, jogosultak erre.

dsc_4720

Volt, aki kiemelte, nagyon kellemetlen ez a megoldás, ugyanis a kisebb edények miatt könnyen kiszúrható, hogy kik élhetnek a házban. Örülnének, ha maradhatna minden, ahogy van, és ritkábban szállítanák el a hulladékot. Az alpolgármester elmondta, nem megoldható ez, ugyanis előírás, a heti edényürítés a város részéről.

dsc_4715

Kocsis József a komposztáló zsákot hiányolta, amelyet még nem kapott meg. Czirbus Gábor megígérte, minél hamarabb eljuttatják azt a háztartásba.