Makó Színes

A Börcsök-fotó 75 éve a Makói Kincsestárban

Két könyvbemutatót is megtekinthettek azok az érdeklődők, akik délután a József Attila Városi Könyvtárat választották. Elsőként a  Szirbik Miklós Egyesület Makói Kincsestár könyvsorozat második részét, majd Bíró-Balogh Tamás könyvet ismertették.

Gajáta Fanni – Makó

Halász Tamás és Forgó Géza nevéhez fűződik a Szirbik Miklós Egyesület legújabb kötete, A makói Börcsök-fotó 75 éve című könyv. Mint elmondták, a mű azért születhetett meg, mert több régi Börcsök-negatív is a tulajdonokhoz került Halász Tamáshoz, amelyekből 122 helyet kapott az új könyvbe.

dsc_4737

– A fotók témáit próbáltuk úgy kiválasztani, hogy vegyesek legyenek, így vannak benne családi- és gyermekportrék, illetve csendőrökről, inasokról készült képek is. Emellett a Börcsök család személyes felvételiből is válogattunk – árulta el Halász Tamás, a Szirbik Miklós Egyesület alelnöke.

navigate_before
navigate_next

A könyv legfőbb célja az, hogy bemutassa a Börcsök-féle fotókat, ugyanis a cég 75 évig működött Makón. Börcsök Sándor 1936-ben kezdte el a mesterségét, egy makói fotóstól tanulta el a mesterségét. Lánya, Anna is éveken át készítette a szebbnél szebb portrékat. A családi vállalkozás egyedülállóként a leghosszabb ideig létezett a városban. Az egyesület a családot is felkereste, hogy engedélyt kérjenek a képek megjelenéséért, akik örömmel mondtak igent a felkérésnek.

dsc_4736

A délután folyamán Bíró-Balogh Tamás könyvét mutatták be. A Könyvvel üzenek néked című kötetben Radnóti Miklós dedikációk olvashatóak. A gyomai születésű férfinak nem ez az első könyve, ebben az évben ez már a második megjelent műve. A legújabb szerzeménye 614 dedikációt mutat be, s egyes köteteknél a történeteikre is kitér és a címzettek életrajzát is bemutatja.