Hírek

Bérfejlesztés és beruházás a versenyképesség érdekében

A közpénzek elköltésének szigorítására tesz javaslatot a Miniszterelnökséget vezető miniszter – jelentette be Lázár János a mai kormányinfón. Más témákról – többek közt a béremelések szükségességéről is szó esett. MTI Fotó: Máthé Zoltán

MH összeállítás

A magyar kormány célja, hogy elérje, vegyék le a napirendről Brüsszelben a kötelező betelepítési kvótákat – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón. Hangsúlyozta: vannak olyan európai országok, amelyek a bevándorlás mellett tették le a voksukat, de arra kérjük őket, tartsák tiszteletben, hogy vannak olyanok – mint Magyarország -, amelyek nem kérnek a bevándorlókból, illetve maguk szeretnék eldönteni, hogy kiket engednek be, és kiket nem. – A kormánynak szüksége van minden magyar politikus segítségére ebben a küzdelemben – fogalmazott s emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök találkozóra hívott magyar ellenzéki vezetőket. Molnár Gyulával, az MSZP elnökével már lezajlott a megbeszélés, Vona Gáborral a Jobbik elnökével pedig a kormányinfó idejében tárgyal. Lázár János elmondta, hogy a szocialista párt elnökével folytatott egyeztetésen a miniszterelnök kérte az MSZP támogatását az európai politikai viták során, még akkor is, ha az alaptörvény-módosítás ügyében elmaradt az egyetértés.

Lázár János emlékeztetett arra, hogy milyen fontos volt az október 2-i kvótanépszavazás és az abból következő alaptörvény-módosítás, hiszen a miniszterelnök a népszavazáson a többség által megfogalmazott üzenettel megy Brüsszelbe. Hozzátette: az alaptörvény-módosítás nem a kormány vagy a Fidesz ügye, hanem közös ügy, pártpolitikai meggyőződéstől függetlenül, ezért reméli a kormányfő, hogy sikerül egységet teremteni a módosítás mellé.

Lázár János elmondta holnap Brüsszelbe utazik egyebek mellett azzal a reménnyel, hogy pont kerül az úgynevezett aszfaltügy végére, s a várt 120-150 milliárd forint bírság helyett 45-50 milliárd forinttal “megúszhatja” az ország, ami később felhasználható lesz. A tárcavezető beszámolt arról is, hogy vita van arról, hogy az unió szerint Magyarország túl gyorsan akarja lehívni a forrásokat, ő azonban azon az állásponton van, hogy ez a gazdaság átalakítása, a régió felzárkóztatása érdekében szükséges. Tudatta azt is, hogy november 20-án a kormány kihelyezett ülést tart, amelyen az állam teljesítményét és a versenyképességet értékeli.

Magyarországnak ebben a fejlesztési ciklusban 8900 milliárd forint állhat rendelkezésére 2020-ig – emlékeztetett Lázár, aki szerint ebből eddig már 1100 milliárdot kifizettek. További 6000 milliárdot pedig már megpályáztattak. Az eddig megítélt uniós támogatás 3342 milliárd forint – ismertette a számokat már a másik fontos témára térbe a miniszter, aki szerint a térségben ezekkel a számokkal Magyarország az élvonalba tartozik. Hangsúlyozta: az a cél, hogy a támogatási ciklus forrásköltése 2018-2019-ben fejeződjön is be. Azt ígérte, hogy a mostani, 2020-ig tartó ciklusban sokkal átláthatóbban költhetik el majd az uniós pénzeket, mint az ezt megelőző, 2007-2013 közötti ciklusban.

Lázár János elmondta bérfejlesztéssel és beruházásokkal kell számolni a jövőben a versenyképesség fenntartása érdekében. A miniszter szerint ez a két dolog lesz a magyar gazdaság következő két nagy kihívása.