Hírek Kék hírek

Vádat emeltek a volt polgármester ellen

A Viziközmű Kft. körüli turpisságok miatt hivatali vesztegetés és hűtlen kezelés a vád. Még a polgármester fia és az egyik képviselő is belekeveredett. Számla volt, munka nem.

MH

A Mohácsi Járási Ügyészség a többi között hivatali vesztegetés miatt emelt vádat Szigetvár volt polgármesterével, egyik önkormányzati képviselőjével, valamint egy önkormányzati cég volt vezetőjével szemben.

A 2010-es helyhatósági választásokat követően az önkormányzat többségi tulajdonában álló vízközmű szolgáltatást biztosító kft. ügyvezetője a polgármester nevelt fia , míg a polgármester a felügyelőbizottság elnöke lett. A jogszabályváltozások miatt a város vízközmű-szolgáltató kft-je más szolgáltató cégekbe olvadt, azonban a képviselő-testület úgy döntött, hogy a város számára különös jelentőséggel bíró vagyon – a szigetvári gyógyfürdő és tanuszoda, a gyógyfürdőhöz kapcsolódó hotel – a város tulajdonában maradjanak. Ennek működtetésére egy új gazdasági társaságot kívántak létrehozni.

A polgármester azt akarta, hogy az újonnan megalapítandó gazdasági társaság ügyvezetője is a nevelt fia legyen. Ezt a képviselő-testület egy része nem támogatta. A polgármester a minősített többségű döntéshozatalt igénylő javaslat esetében így nem számolhatott a határozat meghozatalához szükséges támogató szavazattal. A polgármester több képviselőt is megkeresett, hogy támogassák a döntést, de ők a kérést visszautasították.

A fent említett önkormányzati képviselő szorult anyagi helyzete miatt külföldön dolgozott. A polgármester minderről tudott, ezért megkereste, hogy jelenjen meg a döntő szavazáson. A polgármester önkormányzati gépkocsit biztosított a képviselő hazajöveteléhez, illetve a visszautazáshoz, mert anyagi helyzete a szavazáson részvételt egyébként nem tette lehetővé.

A 2013. októberében tartott képviselő testületi ülésen döntött a testület az új gazdasági társaság megalapításáról, illetve a polgármester nevelt fiának ügyvezetővé választásáról. A szavazás során a minősített többséget a hazautaztatott önkormányzati képviselő szavazata biztosította.

A szavazás kompenzálásaként a polgármester 2014. januárjában utasította nevelt fiát, mint az önkormányzati cég vezetőjét, hogy a képviselő cégével vállalkozási szerződést kössön. A szerződés alapján 3 millió 810 ezer forintról szóló számlát állított ki a cég, úgy hogy a képviselő cége semmilyen munkát nem végzett, ennek ellenére a cégvezető teljesítés igazolást állított ki, amely alapján a vállalkozói díjat kifizették.

A Mohácsi Járási Ügyészség a volt polgármestert és az önkormányzati cég volt vezetőjét hivatali vesztegetéssel és hűtlen kezeléssel, míg a volt képviselőt hivatali vesztegetés elfogadásával és hűtlen kezeléssel vádolja.