Kék hírek

Üveggel verte fejbe, karddal ütlegelte áldozatait

J. György egy meggyújtott cigaretta miatt sörösüveggel verte fejbe áldozatát, rokonát pedig karddal ütlegelte. A Szegedi Ítélőtábla jogerős ítéletében életveszélyt okozó testi sértés kísérletének és könnyű testi sértés vétsége miatt 2 év 6 hónap börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

MH

Az ítélet szerint 2012. augusztus 19-én a korábban már többször elítélt vádlott nap közben italozott, majd délután 5 óra tájban ittasan tért be egy szegedi presszóba. Itt sört fogyasztott, majd rágyújtott egy cigarettára. Ezt látva a pultos és a vendégek rászóltak, hogy itt nem lehet dohányozni. J. György ekkor trágár kifejezéseket használt, és amikor egy másik vendég emiatt odalépett a vádlotthoz, előbb meglökte, majd megütötte és köztük dulakodás alakult ki. A verekedőket a többi vendég választotta szét. A vádlott, akinek az ütéstől vérezni kezdett arca kiment a presszóból.

Majd pár perc múlva visszatért, előbb ivott pár korty sört, majd a korábban őt megtámadó férfihez lépett, és fejbe vágta egy sörös üveggel. Az üveg széttört, a sértett feje vérezni kezdett. Sérülése ugyan 8 napon belül gyógyult, de figyelemmel az sörösüveg, a megtámadt testtájék, valamint a közepes erővel történt ütés miatt, fennállt annak a lehetősége, hogy közvetett életveszélyes sérülést szenvedjen. Csak a véletlennek köszönhető, hogy ez nem következett be. Az ütés után a vádlott elhagyta a presszót és elmenekült. Az ismeretlen férfi vérzését a presszóban lévők csillapították, de az áldozat kérésére nem értesítették a mentőket és a rendőrséget.

A hajléktalan J. Györgynek 2012 októberének elejétől – tekintettel a köztük fennálló rokoni kapcsolatra – L. János átmenetileg megengedte, hogy nála lakjon a szegeden, a Kossuth Lajos sugárúton.

Október 24-én mindkét férfi italozott, majd este 8 óra körül összevesztek. L. János a vitát lezárandó a szobájába ment, ahová utána ment J. György, aki tovább szidalmazta, majd elővett az ágy alól egy kb. 40-50 centiméter pengehosszúságú kardot. Ezzel kezdte ütni a sértettet, és azt kiabálta, hogy megöli. A védekező L. Jánost csak néhány ütés találta el komolyabban, ez kisebb, vérző fejsebeket okozott neki. Menekülni próbált, miközben az életéért könyörgött, de a vádlott a karddal tovább bántalmazta, aminek következtében a sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Amikor a menekülő férfi földre került és már védekezni sem tudott, a vádlott – ölési szándék nélkül – a kardot a nyakához szorította, és nem szándékosan, csupán a kard megcsúszása miatt újabb kisebb sérüléseket okozott a lakótársának. A veszekedésnek végül a vádlott szobába belépő nagybátyja vetett véget, aki a sértetthez mentőt is hívott. A vádlott a karddal együtt végül elmenekült a helyszínről.

Életveszélyt okozó testi sértés kísérletének és könnyű testi sértés vétsége miatt a Szegedi Ítélőtábla J. György büntetését 6 év börtönről és 6 év közügyektől eltiltásról 2 év 6 hónap börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra enyhítette, megváltoztatva az első fokú bíróság ítéletét. Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlott 2. vádpontban leírt cselekményét az I. fokon eljáró bíróság tévesen minősítette életveszélyt okozó testi sértésnek, ugyanis a vádlott szándéka nem terjedt ki ilyen súlyos sérülés okozására. A karddal csupán azért okozott vérző sérülést a sértett állán, mert a kard megcsúszott, holott, ha úgy akarta volna, a már nem is védekező sértetten sokkal súlyosabb sebet is ejthetett volna. Mivel az okozott sérülések 8 napon belül gyógyultak, a vádlott cselekménye csak könnyű testi sértés vétségének minősül. Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.