Makó

A hiányszakmákat oktatnák – Makóra ért a szakképzési roadshow

Szakképzési roadshowra indult a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közösen. A turné harmadik állomása Návay Szakközépiskola volt.

Gajáta Fanni – Makó

Szakképzési roadshow vette kezdetét a megyében, amelynek harmadik állomása Makó volt. A Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közösen azt a célt tűzte ki, hogy átformálja, modernizálja a Csongrád megyei szakképzési koncepciót. A roadshow keretén belül nem csak a pedagógusokkal, hanem azokkal a vállalkozókkal is találkoznak, akik érdekeltek a szakképzésekben.

dsc_4640

– A legutóbbi koncepció óta sok minden változott. Legelőször is megváltoztak a társadalmi-technológiai viszonyok, s már csak ez is indokolja a változást. A szakképzés intézményi szerkezetében, illetve a jogszabályi rendszerben is módosítások történek. S talán a legfontosabb, hogy egy nagyon gyors technológiai fejlődésnek lehettünk szemtanúi is. Mindezek arra késztettek minket, hogy gondoljuk át újra a szakképzést- fogalmazott Kőkúti Attila, a Csongrád Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság elnöke és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. Kőkúti szerint a magyar szakemberek megállják a helyüket is külföldön, de a változtatások elengedhetetlenek a képzésekben.

A HSZC Návay Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában nagy előnyt jelent, hogy a városon belül megoldott a diákok gyakorlati képzése. A Baustudium Kft-ben, a Duocor Ipari Bt.-nél és a Váll-Ker Kft-nél tanműhelyi keretek között tölthetik a szakmai gyakorlatot tanulóink.  Kincses Tímea, a Návay igazgatója kiemelte, az utóbbi két cégnek nagyon hálásak, hogy diákjaik valós munkahelyi körülmények között tanulhatnak náluk. – A duális képzés lényege, hogy minél több vállalkozóval működjünk együtt, diákjaink vállalatoknál töltsék a szakmai gyakorlatot, illetve mi a munkaerőpiaci keresletnek megfelelően képezzük a őket. Vagyis, olyan szakmákat indítsunk, amelyekre a városban kereslet van, és a végzettség megszerzése után el is tudnak helyezkedni a választott szakmában – mondta az igazgató.

dsc_4628

Gábor Zoltántól, a makói DuoCor Bt. ügyvezetőjétől megtudtuk, ebben az évben növelték a létszámot, így már 11 diák végezheti a cégnél a szakmai gyakorlatát.

– Vannak klasszikus hiányszakmák, mint a hegesztőké. Ebben a képzésben Tóth István, a Váll-Kertől lépett be és ők hegesztőket képeznek. A másik hiányszakma a forgácsoló és gépi forgácsoló. Mi ezekkel foglalkozunk, erre képezzük a gyerekeket. Bízunk benne, hogy a diákok megtalálják a számításaikat hosszútávon – mondta az ügyvezető.