Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolja az ügyészség a volt makói iskolaszövetkezet két vezetőjét H. J. R-t és A. Z-t. A tegnapi tárgyalási napon azt mondták, hogy az iskolaszövetkezetnek nem is volt bevétele.

MH

A vádirat lényege szerint H. J. R. I. r. vádlott a diákmunkaerő közvetítéssel foglalkozó K. Iskolaszövetkezet igazgatóságának elnöke és vezető tisztségviselője volt 2011. szeptember 8. és 2012. április25. között. A. vádlott 2011. december hó 30. napján megbízási szerződést kötött egy kft.-vel, amelynek keretében az iskolaszövetkezet vállalta, hogy a kft. részére munkavállalókat biztosít a kft. által közvetített munkák elvégzése érdekében. A kft. alvállalkozója volt egy zrt.-nek, amely az egész országra kiterjedően részben diákok általi munkavégzésre kötött megbízási szerződéseket. Az iskolaszövetkezet 2012. januártól foglalkoztatott munkavállalókat, akik a kiközvetítés alapján a munkát el is végezték, mire I. r. vádlott a teljesítésigazolásokat kiállította, amely alapján leszámlázásra került az alvállalkozói díj. I.r. vádlott a teljesítést követően kiállította a számlákat a kft. részére, azonban ennek ellenére nem nyújtott be ÁFA bevallást az adóhatósághoz, így rendszeres haszonszerzésre törekedve valós tényt elhallgatott, s 136 millió 747 ezer forint ÁFÁ-t nem fizetett be

A. Z. II.r. vádlott 2012. április hó 24-től a szövetkezet felszámolásának kezdő napjáig volt az igazgatóság elnöke és vezető tisztségviselője. A megbízási keretszerződés alapján az alvállalkozói jogviszonyt továbbra is fenntartotta, és ennek alapján tovább foglalkoztatta a munkavállalókat, akik a munkát ténylegesen elvégezték. II.r. vádlott ennek megfelelően kiállította a teljesítésigazolásokat, majd a kft. is kiállította a számlákat, azonban A. Z. nem nyújtott be ÁFA bevallást az adóhatósághoz, így rendszeres haszonszerzésre törekedve 2012. április és 2013. március között összesen 426 millió 581 ezer forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A. Z. az iskolaszövetkezet felszámolásának megindulását követően az iskolaszövetkezet könyvelési anyagát nem adta át a felszámolóbiztosnak, ezzel a felszámolási eljárásban az iskolaszövetkezet vagyoni helyzetének áttekintését és ellenőrzését a felszámolóbiztos számára teljesen meghiúsította.

Az ügyészség H. J. Rt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, míg A. Z-t különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és számvitel rendjének megsértése bűntett elkövetésével vádolja.

Tegnap, a szegedi első tárgyalási napon H. J. R. azzal védekezett, hogy úgy kértek fel 2011 szeptemberében az iskolaszövetkezet elnöki pozíciójára, hogy azt mondták: a közeljövőben nem lesz semmilyen diákmunka-kiközvetítés és teljesítésigazolás. Éppen a kiközvetítői munkát kellett volna előkészítenie, de végül nem történt semmi.

A tanúként meghallgatott, az iskolaszövetkezetet alapító férfi pedig azt mondta, hogy a szövetkezet megalapítására a Humán Operátor Zrt. akkori vezetője, Czeglédy Csaba kérte fel, aki jelenleg szombathelyi.

A cégalapító férfi tudomása szerint sem működött az iskolaszövetkezet H. J R. elnöksége alatt, akit távollétében választottak meg elnöknek egy közgyűlésen. A szövetkezetnek ugyan nyitottak bankszámlát, de azt szintén a Humán Operátor Zrt. kezelte. H. J. R elnöksége alatt nem volt a bevételük, így nem volt mit bevallani az adóhatóságnak. Ő is megdöbbent a 2012 eleji 600 milliós forgalmon. Az ügyészi kérdésre nem tudta megmondani, hogy  miért volt szükség a makói iskolaszövetkezet megalapítására, hiszen a cégek közvetlenül a Humán Operátorhoz fordultak diákmunkásokért, és a cég profilja a munkaerő-kölcsönzés volt.

A bíróság ma folytatja a tárgyalást.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest