Belföld Hírek

Havi 80-100 ezer betöltetlen állás van

Az ország célja, hogy a következő egy hónapban lekerüljön az európai politikai asztaláról a kötelező betelepítés kérdése – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón. Persze más dolgokról is szó esett.

MH összefoglaló

– A népszavazás az ország szuverenitásáról, illetve arról szólt, hogy ki éljen az országban – mondta a miniszter, aki kifejezetten eredményesnek tartja a népszavazás eredményét, mely erős támogatást jelent a kormánynak az Európai Bizottsággal és az Európai Parlamenttel folytatott harcban. Magyarországnak a következő egy hónapban az a célkitűzése, hogy lekerüljön az európai politikai napirendről a kötelező betelepítés ügye.

A magyar Alaptörvény tartalmazni fogja, hogy idegen népesség nem telepíthető ide be. És ez a magyar jogrendben erősebb, mint az uniós törvények. Magyarország támogatja azt a német törekvést, mely megállapodásokkal kívánja rendezni a bevándorlást, de ez nem jelenti azt, hogy lemond Európa a határai megvédéséről.

– Havi 80-100 ezer betöltetlen állás van ma Magyarországon, s ilyen sokan a rendszerváltás óta nem dolgoztak. Folyamatosan csökken a költségvetési hiány és az államadósság, s hat évnyi munka eredményeként az országot felminősítették. Soha annyi adó nem folyt be, mint idén, köszönhetően az EKR-nek, illetve az online pénztárgépeknek és az európai átlagnál magasabb gazdasági fejlődésnek. Úgy, hogy közben csökkent a személyi jövedelemadó – mondta. Közölte: 8900 milliárd az uniós támogatás értéke, s az ország a 6. helye áll a kohéziós alapok lehívásában. 1500-2000 milliárd lesz az idén a kifizetések értéke – tette hozzá.

Lázár János közölte: nő a gimnáziumba járók aránya, van ahol 2-es, 3-as átlaggal is be lehet kerülni, vagy ahol meg sem nézik az átlagot. Ezt felül kell bírálni. A cél, hogy a gimnáziumból a gyerek egyetemre jusson. Ha munkanélkülieket termel, nem oszlatja el a foglalkoztatási nehézségeket.

A tao-pénzekkel kapcsolatban a kormány nem foglalt állást arról, hogy közpénz vagy sem, de az adótitokhoz való jog mindenkit megillet – közölte Lázár János. Ahogy az egyszázalékos felajánlásokat tevők is titkosak, a tao-pénzeknél is ez az elv érvényesülne. A kedvezményezetteknek viszont az év végéig el kell számolniuk – tette hozzá.

2 milliárdos keretet biztosít a kormány az I. világháborús emlékművek felújítására.

Elkészült a kormány hatékonyságát bemutató vizsgálat, melyet, novemberben mutatnak be, s készül egy másik elemzés arról, hogy 2010 és 2013 között elköltött uniós források milyen eredményeket hoztak az országnak.

A Belügyminisztérium 29,4 milliárd forint többletforrást kap, emellett rendezik a honvédelmi életpályát is – ismertette a miniszter.