Makó

Török az NVB szerint is törvényt sértett

A Nemzeti Választási Bizottság 12 igen és 0 nem szavazattal hozott határozata szerint is jogsértő volt, hogy Török Miklós (a képen középen), a népszavazáskor pártja logójával ellátott pólóban huzamosabb ideig tartózkodott a makói Tulipán utcai szavazókör bejárata közelében. A DK alelnöke személyesen, levélben, vagy elektronikus dokumentumként a Kúriához címzett bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet nyújthat be a Nemzeti Választási Bizottságnál. Török Miklós azt mondta, szándékában áll, hogy a Kúriához fordul.

Korom András – Makó

Mint arról korábban beszámoltunk , Török Miklós azt mondta, csak megfigyelni ment a helyszínre, s azért volt rajta DK-s póló, mert reggel az akadt a kezébe. A jogsértés azért történt, mert a vonatkozó törvény szerint a szavazóhelyiség bejáratától számított 150 méteren belül a szavazás napján nem folytatható kampánytevékenység.
A DK alelnöke, makói települési képviselő a történetet egy facebookos kommentben így írta le.

“15.25 körül az utcasarok felől egy csapat ember érkezett a szavazóhelyiséghez. Közülük az egyik idősebb úr egyenesen engem vett célba: a makói roma önkormányzat egyik képviselője. Köszönt és cigarettára gyújtáshoz tüzet kért tőlem. Kiszálltam az autóból, kézfogással viszonoztam az üdvözlést és szabadkoztam, hogy nincsen nálam tűzszerszám. Hamarosan azonban akadt, aki kisegítette, ugyanis körém sereglett a háromtagú roma önkormányzat: Dömötör József, Gilingerné Ráday Krisztina, Gyémánt Mihály és még legalább négy férfi. Mindenkivel kezet rázva igyekeztem a helyzetet kezelni, mivel az volt az érzésem, hogy ezzel a fellépéssel meg akarnak félemlíteni. Kérdőre vontak, hogy tudom-e, hogy a szavazókör 150 méteres körzetében nem lehet a szavazás ideje alatt kampánytevékenységet folytatni. Erre válaszoltam, hogy éppen azért vagyok itt, hogy figyeljek a szabálytalanságokra, és eddig ilyet nem észleltem, valamint eddig nem észleltem a szavazók tiltott módon való szállítását sem. Erre Gilingerné Ráday Krisztina azt mondta, hogy az emberek mostanában érnek haza a napszámból és jönnek majd szavazni. A beszélgetés közben vettem eszre, hogy az utcasarok felől Weszelyné Véghseő Henriett Mária a telefonjával igyekszik rögzíteni az eseményeket. Hangosan ráköszöntem és integettem neki, hogy nyugodtan jöjjön közelebb, amit meg is tett. Erre a sokadalom amilyen gyorsan támadt, olyan gyorsan el is tűnt.”

cimlap

A választás napján a Tulipán utcai szavazókörnél készült egyik felvétel, mely a Szűcs János Virgil kifogásában szerepelt. Valakik beszélgetnek rajta.

Török tevékenysége miatt azonban nem a név szerint említettek, hanem Szűcs János Virgil emelt kifogást a helyi választási bizottságnál, mely meg is állapította a törvénysértést. Török ez ellen fellebbezett, a Nemzeti Választási Bizottságnál, mely helybenhagyta a helyi választási bizottságelmarasztaló döntését. A Nemzeti Választási Bizottság – az OEVB döntésével egyetértve – megállapította, hogy Török Miklós magatartása alkalmas volt a választás tisztasága megóvása, illetve a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás eljárási alapelvek megsértésére is, tekintettel arra, hogy az OEVB által lefolytatott bizonyítási eljárás és a fellebbezésben sem vitatottak szerint a szavazás napján 6 és 19 óra között huzamosabb ideig tartózkodott a kampánytevékenységből kizárt övezetben a párt logóját tartalmazó, a választópolgári akarat befolyásolására alkalmas ruházatban.

Megkérdeztük Török Miklóst, hogy a Kúriához fordul-e az NVI döntése miatt. A DK választókerületi alelnöke azt mondta, hogy szándékában áll.