Hírek

Négyen kapnak fél-fél milliót a makói önkormányzattól

Hatan indultak a legutóbbi makói homlokzatfelújítási pályázaton, közülük négynek ítélték meg a támogatást. Nem a Honvéd házait újítják fel. Mutatjuk, kiknek, melyik ingatlanra és hány forintot. Képünkön a József Attila utcai ingatlan.

Korom András – Makó

Bár a különböző lakossági fórumokon, de már fogadóórákon is rendre elhangzik a kérés, hogy a város újítsa már fel a Honvéd egy-egy romos ingatlanát, ám ez nem lehetséges, hiszen nincs alapja magántulajdonra költenie a helyi adófizetők által befizetett adóforintokat. Ha megtenné, ráadásul mindenki kérhetné ugyanezt.

Arra azonban van lehetőség, hogy a helyileg védett épületek homlokzatfelújítására pályázhassanak az épület tulajdonosai. Az elnyerhető maximális összeg egy-egy ingatlan esetében félmillió forint.

A legutóbbi pályázaton összesen hatan indultak. A vonatkozó helyi rendelet szerint a pályázaton azok indulhatnak, akiknél a közös háztartásban élők egy főre eső jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum ötszörösét, jelenleg 142 ezer 500 forintot. A képviselő-testület Makovecz bizottsága ezt 20 százalékkal, 171 ezer forintra emelheti.

teleki-lasz

A Teleki utcai ház.

A legutóbb meghirdetett pályázaton összesen hatan indultak. Közülük Vernyik Tibor és Vernyikné Balla Anett (Makó, Soproni utca 20.) 500 ezer forintot kap a József Attila utca 4. számú házrészük homlokzatfelújítására, mely összköltsége 1 millió 337 ezer forint. Tilimpás László és Tilimpás Lászlóné (Makó, Martinovics utca 28.) 400 ezer 474 forintot kap a József Attila utca 4. számú házrészük homlokzatfelújítására, mely összköltsége 801 ezer forint.

Szintén félmillió forinttal támogatta a testület Bakainé Domokos Gabriella (Makó, Béke utca 4.) a Teleki László utca 12. számú 689 helyrajzi számú ingatlan homlokzatfelújítását, mely összköltsége 1 millió 537 forint, illetve ugyanennyi ítélt meg Kácsik Lászlónak (Makó, Kossuth utca 8.) a saját házrésze homlokzatfelújítására, mely összköltsége 1 millió 300 ezer forint.

Varga Zoltán (József Attila utca 2.) és Borka Péter (Ardics utca 7.) a Páva utca 24/b. Homlokzatfelújítását azonban elutasította, mivel azok nem feleltek meg a pályázati feltételeknek. Ugyanis az egy főre eső jövedelmük meghaladja a pályázati kiírásban szereplő összeget.