Hírek Makó Színes Videó

Mutatjuk, milyen lesz a könyvtár két évig – VIDEÓVAL

Új könyvtár épül a régi, ósdi helyére, ezért fogták, és átköltöztették a Szent János téri, volt kollégium helyére. Megnéztük, hogyan sikerült berendezkedni. 

Major Zsuzsanna – Makó

Két évig kell a Szent János téri, volt Pénzügyőr Palota, és egykori kollégium épületében maradnia a könyvtárnak. Ennyi idő alatt épülhet fel az új, a Deák Ferenc utcában. Így válhat valóra egy több évtizedes álom hamarosan, hiszen a régi épület már nagyon ósdi volt. Például először még csak ideiglenes támasztékot készítettek évekkel ezelőtt, hogy ne omoljon össze az eleje, de mivel a város akkoriban nem tudott újat építtetni, később az oszlopok maradtak, és mára már az épület megszokott elemeivé váltak.

Pedig az előző városvezetés készíttetett is tervet a megújításról, méghozzá Makovecz Imrével, és a pályáztatást megpróbálták, később ebből azonban nem lett semmi. Lázár János miniszter, a térség országgyűlési képviselője karolta fel újra a projektet, és a közbenjárásával végre elkészülhet az új könyvtár.  2,5 milliárd forintos építési költségét a kormány állja, és megújul a Deák Ferenc utca piacig tartó része is.

Addig azonban marad a kollégiumban. Otthonosan be is rendezték. Sokat segít abban, hogy ne érezzük idegennek az is, hogy a  régi bútorok és polcok maradtak, épp úgy, ahogyan a régi kollégák is. Sőt, két teremőrrel többen vannak, mint eddig. Ezt az indokolja, hogy két emeleten helyezték el a termeket. Az épület főbejáratán belépve az elsőn, balra van a kölcsönző rész, és az olvasóterem, a hangoskönyvtárral- mert, hogy minden szolgáltatást megőriztek-  és itt tartanak kiállításokat, felolvasóesteket és találkozókat is. A második emeleten van a szakirodalom, több polcon, mint egyetlen terem, így a folyosón is. Valamint itt vannak a számítógépes részek- külön a felnőtt és a gyermek- illetve a második emelet végében a  gyermekkönyvtár. Egy kis külön teremmel, ahol ott jártunkkor éppen Urbancsok Zsolt főlevéltáros tartott rendhagyó órát.

Októberben az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozathoz kapcsolódón több programot is szerveznek, és volt, amit már meg is tartottak, kiállítás is nyílik a napokban, semmi sem állt meg. Galéria:

navigate_before
navigate_next

– Negyvenezer ember fordul meg a makói könyvtárban évente – mondta Galamb Katalin igazgató-helyettes. 3000 beiratkozott tagja van a közel százezer kötetes könyvtárnak. Elmondta, egy hónapig tartott a költözés. Voltak könyvek, melyek azonnal a raktárba kerültek, mert nem kölcsönözték őket. Az újakat, és a gyakran használtakat pedig praktikusan az első emeleti részhez helyezték. Még nem mindenhol van fönn a függöny, és néhány ablak is javításra szorul, valamint egy korlátot is szeretnének a lépcsőhöz, de egyébként szépen minden a helyére került. Valóban otthonosan berendezettek a termek.

Az olvasók pedig, akik nem tudták visszavinni a könyveiket, mert éppen zárva tartottak, természetesen késedelmi pótlék nélkül megtehetik. Várják az új beiratkozókat és a régi tagokat is, akik hetente, naponta megfordultak itt. A helységek fűtöttek, néhány huzatos vagy rossz ablak miatt van még néhol hűvösebb, de ezeket folyamatosan javítják. Nézzék meg kis videónkat, amin bejártuk a könyvtárat.

httpss://www.youtube.com/watch?v=GgJfleSe3Eo