Makó Színes

Suttyomban mentek-jöttek a makói szobrok

Némi vita után suttyomban szállíttatta el az év elején a város Ságvári Endre köztéri szobrát az egykori Ságvári térről. Nemrégiben pedig minden hírverés nélkül került a helyére a még a régi fürdő elől ismerős, Kapcsolatok című alkotás.

Korom András – Makó

Nagy politikai vihart kavart a makói közéletben amikor a képviselő testület döntött arról, meneszti Ságvári Endre, az országban valószínűleg egyetlen, köztéri szobrát.

Azt a szobrot, mely eltávolítását korábban már a Jobbik is javasolta. Az előző testület Buzás Péter polgármester javaslatára azonban különös döntést hozott: akkor lett volna hajlandó Ságvárit meneszteni, ha azt a gerizdesiek aláírásgyűjtéssel kérik. Csakhogy, mint arról magunk is meggyőződtünk, alig tudta valaki még a közelben élők közül is, hogy a szobor a kommunista ellenállónak állít emléket, annak a Ságvárinak, akinek nem volt makói kötődése.

dsc_41931

Közkívánatra a parkot is újjáépítették. Fotó: Gajáta Fanni

A Munkáspárt koszorúval búcsúztatta a Demokratikus Koalíció pedig Ságvári születésnapján már a múzeum udvarán virágozta fel Hadik Anna 1965-ban felavatott alkotását.

5beff07bf061e6efba2b41af9b2f5b22_ed4a2b86-1170x780

A múzeum udvaráról került át a Kelemen és a Kertész utcák találkozásánál lévő, alaposan rendbe hozott parkba az újabb alkotás, Matl Péter kárpátaljai szobrászművész Kapcsolatok című faszobrát, melyet eredetileg 1998-ban avattak még a régi fürdő előtt, s makói mendemonda szerint pajzán jelentéssel bír. A Vereckei-hágóban lévő honfoglalási emlékművet is tervező alkotó szobrát azonban nem egyenesen a múzeum udvaráról vitték ki az új helyére, hiszen azt előbb restaurálni kellett. Ezt Hódmezővásárhelyen végezték el.