Kék hírek

176 milliót csaltak el

A két, büntetett előéletű férfi 3 gazdasági társaság nevében állított ki fiktív számlákat.

MH

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a baksi és szalkszentmártoni férfivel szemben, akik fiktív számlák kibocsátásával okoztak mintegy 170 milliós kárt a magyar államnak.

A vádirat szerint a vádlottak egyike egy baksi székhelyű gazdasági társaság ügyvezetője volt, míg társa több, az ország különböző területein bejegyzett gazdasági társaságot vezetett hol saját név alatt, hol pedig más neve alatt.

A vádlottak megállapodtak abban, hogy a baksi cég adófizetési kötelezettségének csökkentése érdekében ténylegesen el nem végzett munkálatokról állítanak ki számlákat, amelyeket azután önellenőrzés keretében bevallva csökkentik a cég adótartozását általános forgalmi adó adónemben. A megállapodásnak megfelelően 2011. július és 2013. június hónapja közötti időszakban 3 gazdasági társaság nevében állítottak ki számlákat valótlan tartalommal, amellyel az azokat befogadó cég mintegy 176 millió forint értékben csökkentette az őt terhelő ÁFA fizetési kötelezettségét.

Az ügyészség az egyébként büntetett előéletű vádlottakat, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével, továbbá hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja. A vádlottak bűnösségéről a Szegedi Törvényszék dönt – közölte az ügyészség.