Galéria Hírek Makó Színes

8 dolog, amit Rákász Gergellyel tanulunk

A komolyzene érdekes. Na, ez az egyik.

Major Zsuzsanna – Makó

Rákász Gergely orgonaművész vasárnap este a makói Hagymaházban lépett fel. A repertoárba Liszt, Bach, Beethoven, Mozart is szerepelt. De nem ez a legizgalmasabb dolog, amit hallottunk a koncerten.

1. A komolyzene érdekes. Már ha jól tálalják. Nem csak  a zenét, hanem a történeteket a zeneszerzők izgalmas világából. Rákász Gergely pedig tökéletesen tudja ezt előadni, elmesélni és láttatni.

2. Az orgona nem játék. De játékos. Az ipari forradalom előtt a legbonyolultabb ember alkotta szerkezet volt, azok mellett a kis zenélő óraszerkezetek mellett, amiket alkottak.

3. Beethoven néha úgy nézett ki, mint egy csöves, mert annyira bele tudott feledkezni a munkába, hogy napokig nem mosakodott, annyi kávét ivott, amennyit csak bírt és egyszer még a csendőrök is elkapták az utcán, mert hontalannak nézték.

4. Liszt több mint százszor építette bele BACH nevét, vagyis a b, a,c, h hangokat a róla szóló zeneművébe.

5. Mozart 260 éve született és legalább annyira összetett és érdekes személyiség volt, mint amennyire harsány.

6. Az orgona jól szól egy olyan  Makovecz- épületben is mint a Hagymaház.

7. Rákász Gergely régi koncert plakátjait meg lehet vásárolni az előadások után, minden forint a Dévai árvákhoz jut.

8. A bölcsesség, szépség és az erő az a hármas, ami a szabadkőművesek beavatási rítusának része volt, és ugyanezen alapgondolat foglalkoztatta Mozartot is, amikor a tökéletes jellemű embert szerette volna megformálni. Rákász Gergely is ezeken vezet végig bennünket az Egy kis romantikus éji zene című koncerten.

Galériánk:

navigate_before
navigate_next