A zseblámpák fényénél felderített és újra-felfedezett kiállítások tették emlékezetessé a József Attila Múzeum pénteki Tanítók éjszakája című, szakmai előadásokkal színesített, rendezvényét.

Oláh Nóra – Makó

A József Attila Múzeum a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozathoz kapcsolódva, már harmadik alkalommal szólítja meg az oktatói hivatás képviselőit. Két esztendeje a Tanárok éjszakája nyitotta meg ezt a sort, amely tavaly az Óvónők éjszakájával folytatódott, most pedig az általános iskolák alsó tagozatos nevelőit invitálta meg a legutóbbi alkalmára.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Balázs József, a KLIK Hódmezővásárhelyi Tankerületének igazgatója köszöntőjét követően négy szakmódszertani előadás hangzott el, amelyek a tanítók munkáját segítő eszközöket és eljárásokat mutattak be.

balazs-jozsef

A „Tűz, víz, föld, levegő” című előadásában Nadobán Zsuzsanna, a Makói Általános Iskola Bartók Tagintézményének tanítója arról beszélt, hogy a művészetek, a különböző érzékszervek és mozgásformák hogyan segíthetik elő a tanulás folyamatát. A gyakorlati bemutatás során hatékony partnereknek bizonyultak a helyszínen lévő diákjai is.

Saját játékos fejlesztő programját ismertette meg a kollégákkal Perneki Lászlóné, a csanádpalotai Dér István Általános Iskola gyógypedagógusa.

2016-10-07-17-59-29

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Török Judit képzőművész egy különleges dobozt alkotott, amelyet kecskeméti pedagógusok töltöttek meg tartalommal. Így született meg a KUVIK fejlesztő játékcsomag, amelyet már sikerrel használnak Kecskeméten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A makói Vajda József a 24 éves múltra visszatekintő 1. Szorobán Alapítvány tevékenységét mutatta be. A fejszámolást vizuálisan segítő, országosan is elismert módszert és eszközt a felesége már 19 éve eredményesen alkalmazza Kiszomboron. Az eszközt a jelenlévők is kipróbálhatták.

2016-10-07-18-54-38

Az ismertetők után a résztvevő pedagógusok, kezükben zseblámpával, elindultak felfedezni a helyi látnivalókat. A József Attila Múzeum munkatársai tárlatvezetése mellett sorra kerültek a skanzen különböző helyiségei, a putri, a hombár, a bognár-, az asztalos- és a kovácsműhely, az apátfalvi ház és a hagymás ház, illetve az ugyancsak a múzeum részét képező Espersit-ház, majd megszemlélték az intézmény emeletén lévő helytörténeti gyűjteményt és a földszinti teremben aznap megnyílt régészeti kiállítást.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az elemlámpák fényénél az egyes tárgyak és helyszínek a szó szoros értelmében más megvilágításba kerültek, így nemcsak a távolabbról érkezett vendégeknek, de azoknak is izgalmas és újszerű látnivalókat tartogathatott ez az este, akik már rutinszerű múzeumlátogatóknak számítanak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fotók: Forgó Géza, Oláh Nóra
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest