Galéria Makó Színes Térség

Megénekeltették a közönséget is a népdalkörök

Nyolc térségi népdalkör fogadta el a meghívást a Népdalkörök Találkozójára. Ez a zenei összejövetel már tradíciónak számít Makón. A délutánon minden együttes bemutatkozik a közönségnek.

Gajáta Fanni – Makó

Szőregről, Királyhegyesről, Kiskundorozsmáról, Mindszentről, Apátfalváról, Szeged és Algyőről is érkeztek a makói Népdalkörök Találkozójára, amelyet a Hagymaház és a Nefelejcs Népdalkör szervezett.

– Tulajdonképpen mi egymástól tanulunk. Illetve ezt a szép hagyományt, mint a magyar népzene, szeretnénk továbbvinni az utókornak, hogy minél többet tanuljanak tőlünk és ne merüljenek feledőbe ezek a dalok – fogalmazott Kabai Lajosné, a makói Nefelejcs Népdalkör vezetője. – A magyarnak a kincse a népdal.

dsc_4137

Kezdő csapatként egy rövid hadikfalvi népdalcsokorral készült a makói népdalkör. Őket a szőregi Sárgarózsa Népdalkör és a Hegyesi Népdalkör követte. A kiskundorozsmai Öreghegyi Bodza Citerazenekar nyírbökönyi összeállítással és szatmári csokrokkal készültek a közönségnek. Rutai József elárulta, a kiskundorozsmai együttes már az 1970-es évek óta létezik, jelenleg Mészáros Mária vezeti.

dsc_4109

– Rólunk azt kell tudni, hogy teljesen önellátók vagyunk, magunkat tartjuk fenn. Minket azok támogatnak, akik elhívnak magukhoz fellépni – mondta a zenész. Elárulta, a jelenlegi vezetőt egykor még ő is tanította, most pedig ő tanítja az újoncokat és a régebbi tagokat is. – Nyolcan vagyunk a csapatban. Mi szeretjük a zenét, ezért csináljuk ezt az egészet.

Galéria:

navigate_before
navigate_next

A Népdalkörök Találkozóját Czirbus Gábor alpolgármester nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, megtiszteltetés a város számára és a Nefelejcs Népdalkör munkájának elismerése az, hogy a fellépők elfogadták a meghívást és szívesen jöttek el.

– Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy vagy egy Nefelejcs Népdalkörünk. Büszkék vagyunk erre a művészeti csoportunkra, amelyet a népdal szeretete hozott és tart össze. Munkájuk színvonalát jelzi, hogy országos minősítő versenyen immár háromszor vehettek részt és mindhárom alkalommal arany oklevelet kaptak – mondta az alpolgármester.

A fellépő csapatok egy különleges fináléval is készültek: közösen lépnek a színpadra, ahol egy olyan dalt adnak elő, amelyet a közönség is bizonyára ismer, így ők is csatlakozni tudnak a népdalkörökhöz.