Makó Színes

Tíz nyelven énekel a Szent Efrém

Bizánctól Budáig” címmel adott ma hangversenyt a Szent Efrém Férfikar a makói görögkatolikus templomban. A közel egy órás, lenyűgöző zenei előadás repertoárjában az egyházi művek mellett kortárs zenei darabok is szerepeltek.

Szabó Anita – Makó

Azt tartják, akik énekelnek, azok kétszeresen imádkoznak. Többszörösen igaz ez a Szent Efrém Férfikar tagjaira, akik tíz különféle nyelven adnak elő imákat, himnuszokat. Ihletett és felemelő péntek esti hangáhítatukban egy spirituális utazást tettek hallgatóikkal együtt.

– A régi liturgikus énekektől egészen korunk zenéjéig, az ősi szakrális zenétől a népénekekig és kortárs himnuszokig terjed a repertoárunk, amelyből most egy kis ízelítőt kívánunk adni. A több évszázad mellett földrajzilag is nagy utat járunk be, a régi keresztény bölcsőtől, Bizánctól indulunk és ősi görög, majd szláv himnuszokon át, nagy mesterek szerzeményeit szólaltatjuk meg, valamint kottás műveket is, amelyeket kifejezetten nekünk írtak – tudtuk meg Bubnó Tamástól, a vokális együttes vezetőjétől.

A Liszt-díjas egyházzenész által vezetett férfikar másfél évtizede alakult és a világ számos pontján koncertezett már, nagy sikerrel. Makón először lépnek fel, de nem ismeretlen számukra a település.

– Szép élményeim vannak a városról, először ötéves korom körül jártam itt édesapámmal, és legutóbb két esztendeje, akkor bejártam biciklivel. Örülök, hogy most meghívtak bennünket, gyönyörű a templom és szépen szóló, ideális terű számunkra – osztotta meg benyomásait a karvezető, aki Biró István parókus invitálására érkezett együttesével a mai alkalomra.

A képből galéria nyílik:

navigate_before
navigate_next

– 1786-ban, az Istenszülő Oltalmának napján indult el a makói görögkatolikus közösség élete a templomunk felszentelésekor. A búcsús szentmisét október 9-én, 10 órakor tartjuk majd és ehhez az alkalomhoz kapcsolódik ez a mostani koncert is. Szeretnénk, ha ezen keresztül sokan be tudnának kapcsolódni az ünnepünkbe. – tájékoztatott a koncert apropójáról Biró atya, akinek felcsendült a kedvenc dallama is a hangversenyen, az „Üdvözlégy Istennek Szeplőtelen Jegyese” himnusz. De nem csak ő, hanem sokan mások is nagy várakozással tekintettek a hangversenyre.

– Hallottunk már a kórusról és nagyon kíváncsiak vagyunk rájuk. Számunkra ez egy kicsit tanulmányút is. Fantasztikus zenei élményre számítunk – lelkesedett Kispéter Istvánné, a dr. Mihálka György Városi Vegyeskar egyik tagja, aki bizonyára nem csalódott. A fellépők nem csupán hangáhítatot tartottak, de egy fontos missziót is teljesítettek: – Mi nem ki-, hanem bekapcsolni akarjuk a hallgatóinkat. A zene eredeti funkciója ugyanis nem a szórakoztatás volt, mint manapság, hanem Isten dicsőítése. Mi arra hívunk meg mindenkit, hogy kapcsolja be a szívét, lelkét és gondolatait a vokális élmény közben- fejezte ki szándékukat Bubnó Tamás. A bizonyíték, hogy ez maximálisan sikerült, a telt házas közönség szűnni nem akaró vastapsa volt, amit két ráadás dallammal köszönt meg a Szent Efrém Férfikar.

A program ingyenes volt, a vendégek adományait a templom fűtésének korszerűsítésére fordítják majd a szervezők.