Belföld Kék hírek Külföld Ország-világ

Prostipénzt mostak tisztára

A Csongrád Megyei Főügyészség indítványt tett a bíróság felé, hogy rendelje el annak a két nőnek az előzetes letartóztatását, akik külföldön futtatott prostituáltakkal összefüggésben szerzett vagyon tisztára mosásában működtek közre.

MH

Frissítve:

A Szegedi Járásbíróság álláspontja szerint a kimagasló tárgyi súlyú (egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő) bűncselekményt megvalósítani látszó gyanúsítottak esetében megalapozottan lehet következtetni arra, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a hatóságok elől megszöknének vagy elrejtőznének, valamint – a cselekmény szervezett bűnözéssel való kapcsolatára is figyelemmel – bizonyítási eszköz elrejtésével, megsemmisítésével a bizonyítási eljárás megnehezítésére vagy meghiúsítására törekednének, továbbá a bűnszervezetben elkövetett vagyon elleni bűncselekmény bűntette miatt büntetett előéletű K. S. Zs.-né esetében a bűnismétlés veszélye is megállapítható. Erre tekintettel a bíróság K. S. Zs.-né előzetes letartóztatásának elrendelését mindenképpen indokoltnak látta, míg a büntetlen előéletű, fiatal felnőtt K. K. gyanúsított esetében úgy ítélte meg, hogy a kényszerintézkedés célja házi őrizet elrendelésével is biztosítható.

A bíróság előzetes letartóztatást elrendelő végzését az ügyész tudomásul vette, míg K. S. Zs.-né gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be; a házi őrizetet elrendelő végzést az ügyész az előzetes letartóztatás elrendelése érdekében megfellebbezte, míg K. K. gyanúsított és védője tudomásul vette, így egyik végzés sem jogerős.

Korábban írtuk:

A gyanú szerint a K. Zs-né és K. K., a két gyanúsított, akik egyébként a bűnszervezet szökésben levő fejének hozzátartozói, két nagy értékű szegedi ingatlan megvásárlásában működtek közre a 2014-ben és 2015-ben úgy, hogy egyébként semmilyen legális jövedelemmel nem rendelkeztek. A gyanú szerint mindkét ingatlan megszerzéséhez a vagyoni eszközöket a Franciaországban prostituáltakat futtató bűnszervezet biztosította.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda mindkét gyanúsítottat pénzmosás bűntettével gyanúsította meg és vette őrizetbe.

A Csongrád Megyei Főügyészség a szökés, elrejtőzés veszélye, az eljárás meghiúsításának veszélye, illetőleg az egyik terhelt vonatkozásában a bűnismétlés veszélye okán tett indítványt az előzetes letartóztatás 30 napra történő elrendelésére.

Az indítvány tárgyában a ma dönt a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója.

Mindezeken túlmenően az EUROJUST koordinálása mellett létrejött közös francia és magyar nyomozócsoport, amely egyrészt francia vizsgálóbírókat, ügyészeket és nyomozókat, másrészt magyar ügyészeket és magyar nyomozókat foglal magába, kezdeményezte, hogy további egy évvel meghosszabbításra kerüljön a nyomozócsoport működésére nyitva álló határidő, figyelemmel a bűnszervezet működésével összefüggésben felmerült további bűncselekményekre, illetőleg nyomozati cselekményekre – közölte az ügyészség.