A József Attila Múzeum most megnyílt kiállításához kapcsolódik a „Földet vallatni őseink felől” – A régészek titkos élete című, az óvodás és az általános iskolás korosztályt megszólító rajzpályázat.

Oláh Nóra – Makó

Ősi kultúrák a hagymaföldek alatt – hirdetik a helybeli régészeti leleteket bemutató múzeumi kiállítás plakátjai Makón. A szegedi Móra Ferenc Múzeum vendégtárlata közel két hónapon át bizonyára népszerű helyszíne lesz majd a rendhagyó történelemóráknak, sőt a képi fantázia is garantáltan beindul az ősi tárgyak és a kutatáshoz használt eszközök láttán.

Ahogy a korábbi, ugyancsak nagy sikert arató Jégkorszakhoz, így a mostani kiállításhoz is tematikus rajzpályázatot ír ki a makói József Attila Múzeum. A „Földet vallatni őseink felől” – A régészek titkos élete címmel elindított felhívás célja a művészet nyelvén bemutatni az elmúlt korok kutatásával foglalkozó szakemberek életmódját, munkáját és munkaeszközeit, illetve azt, hogy tevékenységük miért fontos a mai emberek számára.

2016-10-03-14-52-43

Az A/4-es méretben megálmodott művek kivitelezésénél technikai kötöttség nincs: készülhetnek ceruzával, filctollal, akvarellel, temperával, zsírkrétával, esetleg kollázzsal, sőt, akár ezeket az eljárásokat ötvözni is lehet. Az értékelés szempontjai között egyaránt fontos a formai megjelenés és a téma értő tartalmi megközelítése. De az esélyeket mindenképpen növeli, ha a beküldött kép egyedi, ötletes és sablonosságtól mentes.

2016-10-05-09-40-38

A műveket öt korcsoportban bírálják el: óvodások, alsó tagozat 1-2. osztályosok, alsó tagozat 3-4. osztályosok, felső tagozat 5-6. osztályosok, felső tagozat 7-8. osztályosok. A díjak kiválasztásáról, a díjak odaítéléséről szakmai zsűri dönt. A sikeres pályamunkákat a múzeum szervezésében kiállítják. Ennek megnyitóját, illetve az ünnepélyes eredményhirdetést és a díjak kiosztását előreláthatólag november 24-én rendezik.

2016-10-05-09-41-20

Fotó: Cs. Tóth Gabriella

Az intézmény november 21-ig várja a rajzokat és a festményeket a városban és a térség településein élő kreatív, vállalkozó kedvű óvodásaitól és általános iskolás diákoktól, illetve a munkájukat koordináló pedagógusoktól, szülőktől. A pályamunkákat akár egyénileg, akár csoportosan lehet eljuttatni – feltéve, hogy a szükséges adatok (pályázó neve, életkora, osztálya, iskolájának neve, címe, a felkészítő tanár neve, elérhetősége, a kép címe) is jól olvashatóan szerepelnek a művek hátoldalán. A pályázati anyagot a múzeum nyitvatartási idejében személyesen be lehet vinni, de postán is feladható a József Attila Múzeum, 6900 Makó, Megyeház u. 4. címre.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest