Belföld Hírek Makó Térség

Megyei őrszemek is figyelik az influenzát

Az országos tisztifőorvos október 3-tól elrendelte az influenzafigyelő szolgálat működtetését. A háziorvosok jelentési kötelezettsége a 2017. év 20. hetéig tart. Október 10. és 21. között viszik ki a háziorvosoknak a védőoltásokat.

A megyében, a figyelőszolgálatban 54 alapellátási egység lát el feladatot – ez az orvosok 20 százaléka. A jelentési rendszerbe bevont orvosok közül 4 háziorvos úgynevezett „őrszem” (sentinel). Ők azok, akik a betegforgalmi adatok mellett rendszeresen – hetente minimum kétszer – végezhetnek virológiai vizsgálatot, melynek nagy jelentősége van a járványt kórokozójának kimutatásában és a területünkön előforduló influenzavírus típus mielőbbi meghatározásában.

Klinikai szempontból fontos különbség az influenza és az egyéb légúti megbetegedések között, hogy az influenza kezdeti tünetei közül a hurutos tünetek általában hiányoznak. Hirtelen kezdet, magas láz, erős levertség és izomfájdalmak ilyenkor többnyire a jellemző tünet. A panaszok általában a fertőződést követően 24-48 órával, hirtelen kezdődnek. A hidegrázás vagy borzongás a betegség kezdeti jele lehet. Az első egynéhány napban gyakori a láz, mely akár a 39-39,5 C fokot is elérheti. Az influenza fokozott veszélyt jelent a 60 évesnél idősebb emberekre és a krónikus betegekre is a legyengült immunológiai reakciókészség miatt. A fertőzés egyik legfontosabb szövődménye a tüdőgyulladás. Ez lehet elsődleges, ekkor maga a vírus váltja ki azt, illetve másodlagos, mikor is a vírusfertőzést követően baktériumok okozzák a gyulladásos folyamatot. Fontos azonban tudni, hogy az influenza kezdetekor megkezdett antibiotikus kezelés nem előzi meg a felülfertőződést. Vírusfertőzésről lévén szó, sajnos elsősorban csak tüneti kezelésről beszélhetünk. Fontos a helyes lázcsillapítás, szükség esetén fájdalomcsillapítás és az ágynyugalom. Mindezek mellett erősen ajánlott a bő folyadékfogyasztás és a megfelelő vitaminellátottság (nagy adag C-vitamin). Antibiotikumot csak baktérium okozta szövődmények esetében alkalmaznak.

Az influenza megelőzésének egyetlen adekvát eszköze a védőoltás. Az idei influenza szezonban is lehetősége van a kockázati csoportba tartozó betegeknek ingyenes oltás igénybe vételére. Megyénkben 55 ezer adag 3 Fluart, a 3 éven aluli gyerekek részére pedig 150 adag Vaxigrip Junior oltóanyag áll rendelkezésre, ezeket a háziorvosoknak a tervek szerint október 10. és 21. között szállítják ki.  Az oltóanyag a 60 éven felüli lakosság számára, a krónikus betegek, várandós kismamák, valamint a szociális otthonok lakói, gondozói és az egészségügyi dolgozók számára ingyenesen biztosítható.