A makói Magán Zeneiskola karnagy-igazgatója, Csikota József a Moszkvai Zenei Egyetem professzorának felkérésére az Orosz Állami Nemzeti Professzionális Koncertfúvós Zenekart vezényelte, illetve mesterkurzust tartott az orosz fővárosban.

Oláh Nóra – Makó

Nemrégiben zajlott Moszkvában egy fúvószenekari fesztivál, amelynek a látványos bemutatókon kívül fontos részét képezték a különböző szakmai képzések, mesterkurzusok is. Erre kapott megtisztelő invitálást a makói Magán Zeneiskola karnagy-igazgatója a rendezvény fő szervezőjétől, Anatolij Dugyin professzortól. Csikota József örömmel fogadta ezt a kettős megbízatást: vendégkarmesterként állt az Orosz Állami Nemzeti Professzionális Koncertfúvós zenekar élén, illetve karmesterek számára tartott mesterkurzust.

A sikeres komolyzenei hangverseny csúcspontjának számított, amikor a magyar művek közül Farkas Antal Üveges táncát játszotta a zenekar – a produkciót a közönség fennállva tapsolta. Ezzel kapcsolatban a makói szakember elárulta, hogy az orosz muzsikusok nagyon szeretik és értik a magyar zenét, közel áll a két nemzet zenei ízlése és igénye.

cikk2

A fesztiválon egyébként show műsor is volt, amelyen a fúvószenekarok elegáns egyenruhákban, parádés felvonuláson meneteltek, indulókkal és könnyűzenei darabokkal szórakoztatták a közönséget.

A két ország zenei és kulturális életében, kapcsolatépítésében fontos szerepet játszott ez az alkalom; a szakmai-baráti kontaktus további programjai folyamatosan körvonalazódnak. A 11 tagországot számláló Kelet-európai Fúvószenei Szövetség – amelynek Csikota József tölti be az elnöki tisztségét – régiós versenyein orosz zenekarok is meghívást kaptak. Ezeket a versenyeket Magyarországon, Szerbiában és Romániában rendezik meg.

Ez év december 3-án és 4-én pedig a makói Magán Zeneiskola a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karával közösen karmesterversenyt szervez, amelyre szintén érkeznek majd orosz versenyzők – vázolta fel a közeljövő terveit a makói karnagy-igazgató.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest