Makó Térség

Újságcikkel is szavaztak Makón

– Augusztusban és szeptemberben már érezték a makóiak, hogy nagyon fontos kérdésről van szó, s mindenki azon az állásponton volt, hogy nincs szükség betelepítésre – mondta Czirbus Gábor alpolgármester a Makói Városi Televízió ma esti FogadÓra műsorában. Bálint-Hankóczy Beatrix jegyző, a választási bizottság elnöke a választásról árult el technikai érdekességeket és adatokat.

MH-Makó

– Úgy gondolom, hogy a makói térségben élők érezhetik a határ közelségét, de Makón is voltak már bevándorlók és megfelelő volt a tájékoztatás is, ezért vettek részt az emberek 50 százaléknál nagyobb arányban a szavazáson – fogalmazott az alpolgármester Kisistók Tímea kérdésére. Hozzátette, sokkal többen mentek el most szavazni, mint a 2014-es Európa parlamenti és a helyhatósági választásokra. Czirbus Gábor elítélte azokat a baloldali pártokat, melyek arra biztatták az embereket, hogy ne menjenek el szavazni. Úgy vélte az általuk folytatott kampány nem volt sikeres. Közölte: volt olyan választókör, ahol egyetlen igen szavazat sem született.

-Makó, a makói térség és a választókerület is megmutatta, nem kér a betelepítési kvótából. Lázár János pedig ezt az álláspontot fogja képviselni – mondta. Hozzátette: a választókerület 19 települése közül 16-ban volt magasabb a részvétel 50 százaléknál.

Bálint Hankóczy-Beatrix ismertette a pontos eredményt, ezek szerint Makón nemmel szavaztak 9357-en (48,85%), igennel szavaztak 145-en (0,7%), érvénytelenül 615-en (6%). Az érvénytelen szavazatokról elmondta, volt, aki egyáltalán nem jelölte be egyik választ sem, volt aki besatírozta, de olyan választó is akadt, aki a szavazólap helyett újságcikket rakott az urnába dobott borítékba. Hozzátette, az érvénytelen szavazatok száma átlagosnak mondható. A 23 szavazókör közül akadt, ahol egyetlen ilyen nem akadt, de olyan is ahol több volt, mint átlagosan a többiben.

A névjegyzékben bárki ellenőrizheti, hogy a nevében szavazott-e más. Ezt 90 napig őrzik zárt és lepecsételt ajtók mögött, január 2-án pedig megsemmisítik, ahogy kell.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg.