Hírek

Lázár János receptje

A Fidesz erős emberei közül csak Lázár Jánosnak sikerült mozgósítania a választók több mint felét a választókerületében a vasárnapi népszavazáson. Hogyan lehet az, hogy ez nem sikerült Kocsis Máténak (28,23%), Rogán Antalnak (34,74 %), Simicskó Istvánnak (37,3%), Varga Mihálynak (37,7%) és Fazekas Sándornak (40,2 %)? Megpróbáljuk megfejteni a titkot!

Korom András jegyzete

Nézzük a tényeket: a megyei jogú városokban a népszavazáson megjelentek aránya szerint Hódmezővásárhely az első 54,37%-kal, második Sopron 50,16%, harmadik Zalaegerszeg 47,64%.

A 10 ezer feletti lakosságszámú településekből a választókerület az első öt helyből kettőt is megszerezett: Kapuvár 60,86 %, Csorna 57,95 %, Kiskörös 54,67 %, Hódmezővásárhely 54,37 %, Makó 52,89%.

A vásárhelyi-makói választókerület átlaga 53,76 %, az érvénytelen szavazatok leszámítása után is 50,12%.

Az 5 legjobban teljesítő választókerületből a 3. helyen végzett a makói-vásárhelyi választókerület. A sorrend: Győr 03. Vk. 57,83 %, Vas 03. Vk. 54,53 %, Csongrád 04. Vk. 53,76 %, Vas 02. Vk. 53,47 %, Győr 04. Vk. 53,14 %.

Csongrád megye 60 települése közül az első 20 helyből 16-ban szintén a makói-vásárhelyi térség települései szerepelnek. A Lázár János választókerületében élő 80 ezer 942 választásra jogosult közül 43 ezer 516-an mentek el voksolni. A nem szavazatok aránya 98,2%-os lett, ami megfelel az országos átlagnak.

Mi lehet mindennek a magyarázata? A román és a szerb határ közelsége, azaz a fenyegetettség érzése? Aligha, hiszen számos olyan választókerületben mentek el jóval kevesebben szavazni, melyek déli vagy a keleti határ mellett fekszenek. Ráadásul a választókerület déli részébe mutatóba is alig érkeztek migránsok. A legnagyobb csoport is csak 19 gyereket és felnőttet jelentett, akik a kukoricáson és a csatornán keltek át a román határon, hogy aztán a Nagylak-Csanádpalota közt vezető úton ballagva békésen hagyják magukat elfogni.

Vagy az, hogy az óriásplakátok, a szórólapok, a tévéműsorok itt jobban hatottak az emberekre? Vagy már kihalt/megszökött az ellenzék, mely zászlaját Makón immáron csak Mucsi Tamás és Török Miklós lobogtatja a DK színeiben? A választások óta látszatra elporlott MSZP helyett is? Jó kérdések, de valószínűleg nem, hiszen ellenzék és óriásplakát az ország más részén is van.

Lázár János receptje – úgy tűnik – a gyakori személyes jelenlét a választókörzet településein, és nem csak a kampányidőszakokban. Saját maga mondta már vásárhelyi polgármestersége idején, hogy a kampány már a választás másnapján újra megkezdődik. Ezért jelenik meg a legkisebb településen is rendszeresen. Ahogy tette ezt most is, hiszen egy hónap alatt több mint 30 lakossági fórumot tartott, zömében a makói járásban, hiszen itt a legtöbb a kisközség, itt az egyetlen kisváros Csanádpalota és a járási központ Makó.

És valószínűleg érezhette, hogy ez utóbbiban a legbizonytalanabb a helyzet, azért járt itt háromszor is. Hiszen, bár a helyhatósági választások idején az egyéni képviselői mandátumoknál taroltak a fideszes jelöltek, Makón csak kevesen múlott, hogy nem Buzás Péter maradt a polgármester.

Lázár az egyik mostani fórumon azt mondta, ha rajta múlna, a választókerülete mind a 81 ezer választásra jogosultjával beszélne. Nem rajta múlt, de úgy látszik a személyes találkozást semmi sem pótolja. Lázár János rég óta jól tudja, de párttársai közül ez keveseknek világos. Márpedig vélhetően ezzel a recepttel jobban mozgósítani lehetett volna az ország 106 választókerületét.

Csak ehhez – úgy tűnik– kellett volna még 105 Lázár János.