Kék hírek Térség

Nagylaknál érkezett az embercsempész

A. A. mikrobusszal érkezett, s ismeretlen megbízója utasítására 18 afgánt vett fel egy buszmegállóban, hogy az illegális bevándorlókat Ausztriába csempéssze. Amikor a rendőrök feltartóztatták, megpróbált elfutni. Ma a bíróság 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte.

MH

A Csongrád Megyei Főügyészség azért indítványozta A. A. előzetes letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy a nyomozás során mindeddig ismeretlenül maradt személy megbízásából – anyagi ellenszolgáltatás fejében – vállalkozott arra, hogy más személyek által Szerbiából Magyarország területére átjuttatott, érvényes úti okmányokkal nem rendelkező migráns személyeket a szerb-magyar határ közeléből Ausztriába szállít.

A gyanúsított szeptember hó 29-én az esti órákban a megbízójától kapott mikrobusszal Romániából Magyarország területére Nagylaknál beutazott, majd megbízója telefonos utasítására az 55-ös számú főúton közlekedett a 33-as kilométerkőnél található buszmegállóhoz, ahol az eddig ismeretlenül maradt társa a mikrobuszba 18 afgán állampolgárt szállított be. A gyanúsított ezt követően Szeged irányába kezdett el haladni, majd amikor a Csongrád Megyei Rendőr főkapitányság járőrei igazoltatás alá akarták vonni, vészfékezést követően kiugrott a mikrobuszból és menekülni kezdett, azonban őt a rendőrjárőrök rövid üldözést követően elfogták.

A fentiek alapján a gyanúsított társával szándékosan segítséget nyújtott a migránsoknak az országhatár jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez.

Az elsőfokú bíróság szerint – mivel a bűncselekmény két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, a gyanúsított Magyarországon lakóhellyel és megélhetést biztosító jövedelemmel nem rendelkezik és tettenérésekor a nyomozó hatóság elől szökést kísérelt meg – megalapozottan lehet tartani attól, hogy szabadlábra kerülése esetén a hatóságok elől megszökne vagy elrejtőzne. Illetve az eljárás során ismeretlenül maradt megbízójával összebeszélne, a bizonyítási eljárás megnehezítésére, meghiúsítására törekedne, ezért előzetes letartóztatásának elrendelése mindenképpen indokolt. A Szegedi Járásbíróság ezért 30 napra elrendelte az előzetes letartóztatását, társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt .

A bíróság döntését a fellebbezésre jogosultak tudomásul vették, így a végzés jogerőre emelkedett.