Belföld Hírek Makó Térség

Lázár János: nagyszerű eredmény született a választókerületben

Bár érvénytelen volt a népszavazás, de a nemek elsöprő aránya politikai felhatalmazást adott a kormánynak, hogy folytassa a Brüsszellel szembeni függetlenségi politikáját és megakadályozza a betelepítést. A választókerületben toronymagasan győztek a nem szavazatok – értékelte portálunknak a referendumot Lázár János, a térség országgyűlési képviselője.

Korom András – Makó Járás

– Hogyan látja a népszavazás eredményét? – kérdeztem Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, a térség országgyűlési képviselőjét.

– A kormány köszönettel tartozik mindenkinek aki a népszavazáson részt vett, annak is aki igennel, annak is aki nemmel szavazott és annak is, aki érvénytelenül voksolt, hiszen egy demokráciát az erősít, ha minél többen elmondják a véleményüket. Nem vagyok elégedett az érvényességet illetően.

– Miért nem voksoltak többen?

– Hogy mi az oka, miért maradtak távol nem kevesen, azt külön kell végiggondolni. A nem szavazok aránya és a 3,2 millió nem szavazat azonban meggyőződésem szerint a kormány számára megfelelő politikai felhatalmazás, hogy meg tudja védeni az országot a bevándorlástól és a betelepítéstől, s meg tudja őrizni a függetlenségét. Azokban a választókerületekben volt magas a részvétel, ahol az emberek beszélnek egymással és a helyi kormányzati erők és a helyi politikusok megszólították a választópolgárokat.

– A választókerületben nagy volt az aktivitás…

– Szép eredmények születtek, s a nem szavazatok toronymagasan győztek. Az ország 106 választókerülete közül a vásárhelyi-makói a 3. a részvételi arányok sorrendjében, 43 ezer 500 ember ment el szavazni, ez országosan is rendkívül magasnak számít. Ez nyilván azért történt, mert itt a polgárok fontosnak tartják, hogy felelősséget vállaljanak a saját ügyeikben, döntsenek a saját sorsukról és képesek és készek a véleményük elmondására is. A választókerület összes településen nagyszerű eredmény született a részvételt illetően, mindenütt 50 százalék fölött volt a megjelenés, azaz úgy tekinthetjük, hogy itt teljes egészében érvényes is volt a népszavazás.

– Milyen üzenete van ennek az Ön számára?

– Ez engem köt a jövőbeli munkámban. Számomra világos, hogy itt a választópolgárok két dolgot akarnak: legyen független az ország, saját maga döntsön a sorsáról és nem akarnak betelepítést. Ezért az a kötelességem, hogy garantáljam, hogy ebben a választókerületben, ebben a térségben nem lesz betelepítés. Azért fogok dolgozni, hogy ne legyen.

– Milyen következménye várható a népszavazásnak?

– Nagy politikai erőt ad a kormány kezébe, hogy rengetegen szavaztak nemmel, ez nagyon erős felhatalmazás arra, hogy képes legyen folytatni a Brüsszelben szembeni, függetlenségi politikáját és a betelepítés megállítását.

One Response

Comments are closed.