Hírek Makó Színes Videó

Hagymaföldek kincsei a múzeumban – VIDEÓVAL

Kardot Csanádpalotáról, fantasztikus módon épen maradt vízhordó edényeket és többezer éves tárgyakat is kiállítanak október héttől a makói múzeumban! 

Major Zsuzsanna – Makó

Érdemes lesz betérni a makói múzeumba. Makón az Ibolya utcában talált tárgyakat, és a környező településeken meglelt érdekességeket is kiállítanak majd a szegedi Móra Ferenc Múzeum vendégtárlatán. Azért is különlegesek ezek az eszközök, mert mondjuk volt, amit a csatornaépítésnél, mást az autópálya nyomvonalának vizsgálatakor találtak meg a régészek. A másik különlegessége, hogy a mieink, hazai portékák, hiszen azok az emberek használták őket, akik valaha itt éltek a környéken.  Földeáki, csanádpalotai, kiszombori leletek is vannak a makóiak mellett a tárlat anyaga között. Pópity Dániel, a Szegedi Móra Ferenc Múzeum régésze, a tárlat kurátora megmutatta az egyik legérdekesebb darabot, ezt a kardot:

Az Ősi Kultúrák a hagymaföldek alatt címet viselő kiállítás október hetedik nyílik. Szikszai Zsuzsanna, a múzeum igazgatója elárulta, azt szeretnék, ha minél többen megnéznék majd az anyagot. Tanítókat várnak a Tanítók Éjszakáján, hogy megmutassák, miért érdemes elhozniuk a diákokat és gyerekeket. – Kistérségi összefogással jött létre, a térségi települések önkormányzatainak támogatásával. A cél az, hogy minél többen gyönyörködhessenek a kiállításban – mondta.

img_1782

Azokon a térségi településeken élők, amelyek támogatták a kiállítást és akiknek anyagik vannak a tárlaton INGYEN látogathatják! Azaz Ferencszállás, Kiszombor, Apátfalva, Magyarcsanád, Csanádpalota, Királyhegyes, Földeák, Maroslele. A makóiak belépővel látogathatják a tárlatot.