Makó

Farkas Éva Erzsébet: a makóiak elsöprő arányban szavaztak nemmel

Makó polgármestere nyilatkozatban köszönte meg a makóiak részvételét a vásárnapi népszavazáson és a nem szavazatok elsöprő fölényét. A közlemény szövege alább olvasható.

MH-Makó

Tisztelt Makói Polgárok!

Orbán Viktor miniszterelnök február 24-én jelentette be, hogy a kormány országos népszavazást kezdeményez a kötelező betelepítési kvótáról.
A népszavazás szükségességét a kormány azzal indokolta: Brüsszel helyett csak a magyarok dönthetik el, hogy kivel akarnak egy országban élni.

Makó város képviselő-testülete felismerte azt a veszélyt, és azt a lakossági igényt, hogy helyben is tegyünk meg mindent, álljunk a magyar kormány mellé, és akadályozzuk meg az értelmetlen, jogszerűtlen és veszélyes ránk erőltetendő kötelező kvótát. Ezért még februárban soron kívül tárgyaltuk és fogadtuk el a kötelező betelepítési kvóta elleni fellépést. Néhány nappal ezelőtt pedig a makói kistérség 16 polgármesterével együtt álltunk ki közös nyilatkozatban a brüsszeli döntés ellen, az október 2-i népszavazás mellett.

Makó lakossága döntött a tegnapi népszavazáson. A választásra jogosultak 52.89 százaléka vett részt a szavazáson, és elsöprő arányban, 98.47 százalékban szavaztak NEM-el.

Ez az országosan is nagyon magas részvételi arány – a 10 ezer feletti lélekszámú települések között országosan az 5. lett városunk – bebizonyította és világosan kimondta, hogy itt Makón, a déli határmentén, nem akarunk a migránsokkal, gazdasági bevándorlókkal együtt élni, nem akarjuk, hogy mások döntsenek helyettünk. Nem akarjuk, hogy egy más kultúrát, más vallást, más szokást erőltessenek ránk Brüsszelből. Világossá tettük, hogy ragaszkodunk hagyományainkhoz, keresztény kultúránkhoz. Egyértelművé tettük a népszavazással, hogy kiállunk közös, eddig megteremtett értékeink mellett.

Szeretnék köszönetet mondani a nemes kiállásért, az egyértelmű üzenetért minden makói választópolgárnak. Megköszönöm a választásban résztvevők, aktivisták, delegáltak, önkéntesek és hivatali dolgozók fáradtságot nem ismerő eredményes munkáját.

Végül engedjék meg, hogy üdvözöljem Orbán Viktor miniszterelnök úr bejelentését, amely szerint alkotmány módosítást kezdeményez a kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazás eredményeként, azaz a makóiak döntésének is eredményeként – írta Farkas Éva Erzsébet polgármester.