Térség

Értékeltek a polgármesterek

Radó Tibor Pitvaros, Galgóczkiné Krobák Mária Kövegy és Horváth Lajos Királyhegyes polgármestere a helyi eredményeket értékelte.

Korom András – Pitvaros/Kövegy/Királyhegyes

– Érvényes és eredményes volt Pitvaroson a népszavazás, aminek nagyon örülök – mondta Radó Tibor Pitvaros polgármester. – Egy kicsit magasabb eredményben bíztam, de ennek ellenére elégedett vagyok ezzel is. (Pitvaros – 640 szavazat (56,44%), ebből 598 nem, 14 igen, 57 érvénytelen – a szerk). Nagyon szépen köszönöm a választópolgároknak, hogy odafigyeltek a kampányra és végiggondolták, mi a feladatuk és mi az elvárás feléjük, hiszen az ország érdekét kellett képviselniük. Hál’ istennek szép számmal jöttek. Bízom a kormányban, hogy meg tudja védeni az országunkat a megkérdezésünk nélküli betelepítéstől, illetve az illegális migrációról. Érzem olyan erősnek a kormányt, hogy küzdeni fog értünk. Mi megpróbáltunk megtenni a mi részünket.

– Az országos és a megyei adatokhoz képest nem rossz a kövegyiek részvételi aránya (Kövegy – 203 szavazat (62,85%), ebből 188 nem, 4 igen, 11 érvénytelen – a szerk). Én falugyűlést tartottam Lázár János utcafórumot és ahhoz képest, ami az emberek véleménye, keveslem a szavazó számát – mondta Galgóczkiné Krobák Mária. – A szavazás eredményével egyébként elégedett vagyok. Lehet, hogy a 4 igen szavazat véletlen volt, vagy nem jól értelmezték a kérdést, de az is elképzelhető hogy így gondolták. Azt pedig nem értem, hogyan lehetett elrontani azt a 11 szavazatot, amikor csak két dolog közül lehetett egyet választani – tette hozzá Kövegy polgármestere, aki szerint az is közrejátszhatott, hogy nem mentek el szavazni még ennél is többen, hogy többeknek lejárt a személyije vagy a lakcímkártyája, illetve a kollégisták nem jöttek haza.

Horváth Lajos, Királyhegyes polgármestere szerint több tényező is közrejátszik a helyi eredményben. (Királyhegyes – 325 szavazat (63,73%), ebből 316 nem, 2 igen, 7 érvénytelen – a szerk). – Ha a királyhegyesiek érzik, hogy fontos, az a dolog, amiben kikérik a véleményüket, akkor aktívabbak. Így volt ez 2010-ben, amikor engem támogattak és nagyon szoros eredmény született, 60-70 százalékos volt a részvétel mellett. De közrejátszik az is, hogy a migrációval kapcsolatos kérdésekről sokszor beszéltünk fórumokon, de szó esett róla a szombati a világháborús emlékműavatón is. És az sem mellékes, hogy két héten belül kétszer is eljött hozzánk Lázár János miniszter úr.