Hírek

Népszavazás 2016 – élőben a makói térségből – lezárult a voksolás

A választókerületben, azaz a makói és a vásárhelyi járásban közel 81 ezer választópolgárt várnak a szavazókörökbe. A népszavazáson az országban közel 8 millió szavazásra jogosult állampolgár ér. A voksolás akkor lesz érvényes, ha közülük 4 millió 126 ezer 313-an élnek állampolgári jogukkal.

Korom András/Major Zsuzsanna – Népszavazás 2016 Live

A Makó Híradó a nap folyamán többször is élőben jelentkezik Makóról, a környékbeli településekről, és hozzuk az országos érdekességeket is.

19.28

Legközelebb ma éjszaka, a nem hivatalos végeredményt közöljük.

19.00

Hivatalosan befejeződött a szavazás

Este 7 órakor hivatalosan befejeződött a voksolás az ország 3177 településén kialakított 10 331 szavazókörben a vasárnap tartott országos népszavazáson. A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdhetnek a voksok szétválogatásához és összeszámlálásához. A szavazatszámláló bizottságoknak először több adminisztratív feladatot el kell végezniük, mielőtt az urnákat felbontanák: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát, csak ezek után bonthatják fel az urnákat.
Ellenőrizniük kell, hogy az urnák sértetlenek-e, ha nem, akkor ezt rögzíteniük kell a rendkívüli események között. A bizottság dönt arról, hogy – az eset körülményeit is figyelembe véve – az urna sérülését figyelmen kívül hagyva belekeveri annak tartalmát a többi szavazólap közé, vagy a sérült urnát nem bontja fel. Először a mozgóurnát bontják fel, megkeresik benne az ellenőrzőlapot, ha az nincs benne, az urnában lévő összes szavazólap érvénytelen. Ezután felbontják a szavazóhelyiségben használt urnákat, és azok tartalmát összekeverik a mozgóurnák tartalmával. Felbontják a borítékokat, kiveszik a szavazólapokat, és négy csoportba szétválogatják őket. A bizottság különválogatja és csomagolja azokat a szavazólapokat, amelyeken nincs pecsét. A szavazólapok hátoldalára ráírják, hogy a bélyegzőlenyomat hiánya miatt érvénytelenek, majd kötegelik és a rendkívüli események jegyzőkönyvében rögzítik az ilyen szavazólapok számát, de ezt a szavazóköri jegyzőkönyvben nem kell feltüntetni.
Külön csoportba teszik a lebélyegzett, de érvénytelen szavazatokat (amelyeken egyetlen körben sincs, illetve több körben van x vagy + jel, vagy a választópolgár ceruzát használt).
Érvényesnek fogadják el azt a szavazatot, amelyen egy körben van tollal írt x vagy + jel, és szétválogatják az érvényes “igen” és érvényes “nem” voksokat.

A szavazatszámláló bizottság a szavazatokat minden esetben legalább kétszer számolja meg. Az ismételt számlálást addig folytatja, amíg annak eredménye valamely megelőző számlálás eredményével azonos nem lesz. A jegyzőkönyvvezető a szavazatok első összeszámlálásának eredményéről haladéktalanul adatlapot állít ki, amelyet telefonon, telefaxon vagy az adatlapok szállításával azonnal továbbít a helyi választási irodához, amely haladéktalanul rögzíti azokat a választási informatikai rendszerben. A szavazatszámláló bizottság a szavazatok megszámlálása után megállapítja a választás szavazóköri eredményét, a szavazatok összeszámlálásáról és a szavazóköri eredmény megállapításáról jegyzőkönyvet állít ki.
Azután, hogy a szavazatszámláló bizottság már megállapította a szavazókörben a szavazás eredményét, a szavazatok újraszámlálására csak jogorvoslati eljárás keretében van lehetőség, és arra kizárólag a jogorvoslatot elbíráló szerv jogosult. A szavazatszámláló bizottság a jegyzőkönyveket, választási iratokat, nyomtatványokat és szavazólapokat – az urnával együtt – haladéktalanul a helyi választási irodához szállítja.

Érvénytelennek várja a népszavazást a Nemzeti Választási Bizottság elnöke

Valószínűleg 40 százalék fölött, de 50 százalék alatt lesz a részvétel a vasárnapi népszavazáson – jelentette be Patyi András, a Nemzeti Választási  Bizottság elnöke a testület vasárnapi ülésén.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az ülésen elmondta: 15 óráig a választásra jogosultak 30,66 százaléka szavazott. Patyi András a tájékoztató után azt mondta, összevetve a 2008-as népszavazás adataival – amikor 15 órakor a megjelenési arány 35,71 százalék volt – valószínűleg 50 százalék alatt várható a részvétel a szavazás lezárásakor. Az ülésen Pálffy Ilona tájékoztatta a bizottságot a szavazásnapi eseményekről. Mint mondta, az amerikai kontinensen szombaton volt a szavazás, a 13 amerikai külképviseleten a 647 szavazásra jelentkezett választópolgárból 499-en szavaztak, ez 77,13 százalékos megjelenési arányt jelent.
A külképviseleteken rendben folyt a szavazás és Magyarországon is csak néhány rendkívüli esemény történt.

18.25

A makói járásban kimagaslóan sokan szavaztak, Királyhegyes egyenesen csúcsot döntött.

Az este fél 6-os összesítés szerint országosan a választók csupán 39,4 százaléka voksolt. Csongrád megyében a szavazók 40,43 százaléka járult az urnák elé eddig az időpontig. A részvételi arányok a makói járás településein: Ambrózfalván 47,47, Apátfalván 51,76, Csanádalbertin 59,1, Csanádpalotán 45,71, Földeákon 56,24, Királyhegyesen 60,2, Kiszomboron 43,09, Kövegyen 55,11, Magyarcsanádon 46,83, Makón 48,52, Maroslelén 49,52, Nagyéren 47,04, Nagylakon 53,4, Óföldeákon 61,14, Pitvaroson 53,83.

18:05

A legnagyobb figyelem a Tulipán utcáé!

Makón a Tulipán utcai szavazókörben a legalacsonyabb a részvételi arány, a valasztas.hu 15 órási adatai szerint. Nagy figyelem kísérte a szavazást. Úgy láttuk, hogy ellenzéki képviselők autóból tartották szemmel az utcát. Úgy tudjuk, arra gyanakodnak, valaki szállítja az embereket a körzetbe.

navigate_before
navigate_next

A szavazóhelyiségben, a bizottság ahhoz hozzájárult, hogy odabenn fotózzunk, de ahhoz nem, hogy az arcuk szerepeljen a képeken. Ezzel ellentétben találkoztunk egy első szavazóval. Ő boldogan mutatta az ajándék hűtőmágnest, amit azok kapnak, akik legelőször szavaznak.

dsc_0079
18:03

Spontán jelentkeztünk a makói főtérről, és arról kérdeztük az embereket, szavaztak-e már:

httpss://www.facebook.com/makohirado.hu/videos/917871368318531/

 

 

17:50

A szavazókör ajtajára ragasztották a szavazólapot

Makón és a makói járás településeiről eddig nem érkezett bejelentés rendkívüli eseményről a helyi választási bizottsághoz. Tiszaalpáron azonban valaki megjelent az 1. számú szavazókörben, s akkor sem akart távozni, amikor kiderült, nem ott adhatja le a voksát. A bizottság végül a rendőrség segítségét kérte. A járőrt azonban a választó nem várta meg kiérkezésük előtt önként elhagyta a szavazóhelyiséget.

Nem unatkoztak a Baranya megyei Hosszúhetényen sem, ahol valaki  a szavazókör utcai bejárati ajtajára ragasztotta a a szavazólapját. Ezt egy másik választópolgár jelezte. A bohózati helyzet végül azzal oldódott meg, hogy a szavazókör elnöke levette onnét a szavazólapot.

17:40

dsc_0028

Ilyen hűtőmágnest kaptak ajándékba az első szavazók. Mármint zaokat várták ezzel, akik betöltötték a 18 évet a szavazás napjáig, s először járultak az urnák elé.

17:00

Sütemény, pizza és szendvics

Ezekkel csillapíthatták étvágyukat nap közben a szavazóbizottságok tagjai. Már ahol. Ugyanis néhány szavazókörben ötletes módon színezték a hagyományos sajttal szórt szendvicsek hétköznapi ízeit. A földeáki művelődési házba például pizzát rendelt a bizottság néhány tagja.

dsc_1020

A maroslelei orvosi rendelőben pedig házi, a szavazóköri tagok által otthon készített különféle csemegékkel kedveskedtek egymásnak.

dsc_0027

15:34- Kövegyen megvan az 50%!

A valasztas.hu 15 órai eredményei szerint országosan 30,66  %-a a részvételi arány. Csongrád megyében 31.31 % voksolt, Makón 38.17%. Kövegyen a megyei települések közül elsőként megvan a több mint 50%-os részvételi arány. Ezt most Királyhegyes, Mártély és Székkutas közelíti meg a legjobban.

15:06

A külföldön élő makóiak is szavaznak

-ez derül ki Goldis Tibor videós tudósításából, amit Angliában készített Magyarország Londoni Nagykövetsége előtt. Fotózott is. Köszönjük, hogy eljuttatta hozzánk a linkeket. 🙂

‎Posted by Goldis Tibor on‎ ראשון 2 אוקטובר 2016

 

 

14519715_1329476623743793_170330318397607021_n

14.03

Olvasóink kérdezték, mi válaszolunk:

T. Edit: Aki valamilyen okból mégsem tud elmenni (mert van ilyen) annak kiírják majd a nevét? Mert az egyik csoportba választások után volt aki ezt tette.:)
Makó Híradó: Természetesen, és a bankkártyája PIN kódját és a telefonszámát is közzéteszik, meg azt is, hogy mikor, kivel, hogy és hányszor… 🙂
J Ferenc: Aki otthon marad,törölhet az ismerősei közzül!
Makó Híradó: Aki elmegy, azt meg az ismerősei törlik?

B. István: Miért érvénytelen az Alaptörvény?
Magyarország Alaptörvénye – ZÁRÓ ÉS VEGYES RENDELKEZÉSEK
“Ezt az Alaptörvényt az Országgyűlés az 1949. évi XX. törvény 19. § (3) bekezdés a) pontja és 24. § (3) bekezdése alapján fogadja el.”
A Magyar Köztársaság Alkotmánya (1949. évi XX. törvény) ” 19.§ (3) E jogkörében az Országgyűlés a) megalkotja a Magyar Köztársaság Alkotmányát;”
A hivatkozott pont szerint az országgyűlésnek kizárólag a  Magyar Köztársaság Alkotmánya megalkotásához volt joga, csak ehhez, és csak ilyen névvel, ezért AZ ALAPTÖRVÉNY ÉRVÉNYTELEN!
Ennek következménye, hogy a “Magyarország” nevű állam nem jött létre. Amit ilyen néven működtetnek, az egy törvénytelen, magát magyar államnak hazudó bűnszervezet.
Bravó Makó Híradó!
Közvetítsenek élőben egy jogilag nem létező állam törvénytelen “népszavazásáról”!

bende

Makó Híradó: Ha a jogilag nem létező állam népszavazása törvénytelen, akkor kit zavar ha közvetítünk róla?

N. Mónika: Bejelöltem az egyik választ, de a borítékba az egyik receptet tettem, s úgy dobtam az urnába. Nem akarták felbontani. Mit csináljak?
Makó Híradó: Arra a receptre már keresztet vethet, ha nem hívő, akkor szentségeljen nyugodtan.
N. Mónika: Mégsem a recept volt… Most meg a beutalómat nem találom.
Makó Híradó: Váltsa ki a receptet és vegye be a gyógyszert… Ne izgassa tovább magát.

+++

A makói József Attila Gimnázium szavazókörében – galéria

navigate_before
navigate_next

13.00

Az országos és a megyei aránynál is jobb a makói térség

Eddig az időpontig országosan 23,56 százalékos a részvétel, a megyében 24,73.  Ambrózfalván 30,56, Apátfalván 33,99, Csanádalbertin 38,1, Csanádpalotán 31,84, Földeákon 37,92, Királyhegyesen 42,75, Kiszomboron 27,06, Kövegyen 45,2, Magyarcsanádon 30,6, Makón 31,47, Maroslelén 31,94, Nagyéren 27,9, Nagylakon 36,53, Óföldeákon 36,26, Pitvaroson 31,93.

dsc_1037

Csak az arányok érzékeltetése végett: Hódmezővásárhelyen 30,72, míg Szegeden 20,15 százalékos a részvételi arány.

12.00

Gyerekek is segítettek Makón szavazni

dsc_1039

A József Attila Gimnáziumban működő 1. számú szavazókörbe is sorba érkeztek a választók, ide estig összesen 747 embert várnak. Közülük 9 óra 5 percig 113-an jelentek meg. 11 órára ez a szám 186-ra az emelkedett, az a választók, százalékát is jelenti

11:31

11 óráig Csongrád megyében 337 ezer 51  főből 59.492 -en szavaztak. Ez 17.65%-os részvételi arány. Ebből Makón közel 4500 szavazattal, nagyjából 24%-nál tartunk. Kövegyen szavaztak eddig a legtöbben 323-ból 113-fő.

A feledékenyeknek van ma is nyitva a makói kormányablak

Tegnap és ma délelőtt negyed 12-ig összesen 15-en keresték fel a makói városházán ma is nyitva tartó kormányablakot, hogy a lejárt személyijük helyet ideigleneset kérjenek és/vagy pótoltassák elveszett lakcímkártyájukat, Ezek nélkül ugyanis nem lehet szavazni. Aki hasonló cipőben jár, azt délután 6-ig még várják.

dsc_0001-3-1170x780


Érdekességek:

11:13

Csongrád megyében nem történt eddig rendkívüli esemény a szavazókörökben. Az országban viszont volt olyan helyiség, ahol darázsrajzás tört ki, ezért át kellett költöztetni egy másik terembe a szavazóhelyet. Máshol az egyik bizottsági tag a szavazókat befolyásoló feliratú ruhában jelent meg, őt elküldték.

Érvényes szavazatnak minősül, ha valaki két egymást metsző vonalat húz a rubrikába. Ez lehet iksz vagy kereszt. Érvénytelen, ha mindkét helyre ikszel vagy nem ikszel.

Csak az szavazhat, aki aláríja a névjegyzéket és személyazonosságát igazolni tudja.

Érvényes akkor lesz a népszavazás, ha a szavazóképes lakosság több mint fele voksol. Ez több mint négymillió embert jelent.

Ha több nem szavazat lesz, mint igen az országgyűlésnek alkotnia kell valamilyen jogszabályt ez alapján.

Több külföldi oldalon is vezető hír a magyar népszavazás. Beszámol róla a CNN is.

11. 00

“Hajrá nem szavazatok!”

Ezzel a harsány kiáltással távozott az egyik szavazó nem sokkal ¾ 10 előtt a maroslelei orvosi rendelőben működő 3. számú szavazókörből, mely előtt egy kisebb tömeg várt.

navigate_before
navigate_next

Itt egyébként Kerekes Krisztina szavazóköri elnök tájékoztatása szerint 10 óra 47-i a 617 választó közül 163-an jelentek meg. Innen egyénként 15 mozgóurnát igényeltek. 11 órára a voksolók száma 169-re, ezzel 27,39 százalékra emelkedett. A három lelei szavazókör közül ide jöttek a legnagyobb arányban.

10:46

A kilencórás adatok szerint, Csongrád megyében közel 29.000-en szavaztak, ez 8.28%-os részvételi arány. Makón 19.156 főből 2336-an voltak voksoli, ez 12.19%. 11 óra körül frissülnek az adatok legközelebb.

10:27
Sokan indultak útnak kerékpárral, autóval vasárnap reggel Kiszomboron is, ahol négy szavazókörben lehet voksolni. Szegvári Ernőné polgármesterrel élőben jelentkeztünk:
Kiszomboron is sokan szavaznak!

httpss://www.facebook.com/makohirado.hu/videos/917685301670471/

Galéria:

navigate_before
navigate_next

10.20

A polgármestert is igazoltatták

Bár nincs olyan ember Makón, aki nem ismerné fel Farkas Éva Erzsébet polgármestert, a Galamb szakközépiskolában működő 21. számú szavazókörben tőle is elkérték a személyi igazolványát és a lakcímkártyáját, s azonosították, hogy szerepel-e a szavazók névsorában. Szerepelt. Csak miután ez kiderült, pecsételték le a szavazólapot, s adták a kezébe a borítékkal együtt. A város első embere a 9 órás mise után egyébként lányával és férjével sétálva érkezett meg a szavazókörbe.

navigate_before
navigate_next

Elekesné Tóth Ilona, a szavazókör elnöke elmondta 10 óra 20 percig 888 szavazó közül 189-en adták le a voksukat, ami 21,28 százalékos megjelenést jelent. Itt egyébként 12-en igényelte mozgóurnát. 11 óráig 221-re emelkedett a szavazók száma, ez 24,56 százalékos részvételt jelent.

8:38

Apátfalván búcsú van!

Éppen a mai napon tartanak búcsút Apátfalván. Szekeres Ferenccel is élőben jelentkeztünk.

Élőben Apátfalváról Szekeres Ferenc polgármesterrel #nepszavazasmakohirado

‎Posted by Makó Híradó on‎ שבת 1 אוקטובר 2016

A polgármester a fiaival együtt szavazott. Galéria:

navigate_before
navigate_next

8.45

Reggel óta folyamatosan érkeztek a szavazók a földeáki 2. szavazókörhöz, igaz akadt aki nem szavazhatott, mer lejárt a személyi igazolványa. A többségnek persze megvolt, s olyan elszántan nyomultak be a szavazókörbe, mintha akciós áru érkezett volna a boltba.

– Én elárulom, hogy nemmel szavazok, nem kellene nekünk ide idegenek, azt meg el sem tudom képzelni, hogy fekete emberek lakjanak az utcánkban – mondta egy a neve elhallgatását kérő néni.

– Nem volt nehéz dönteni, mire kell szavazni. Hát nemmel. mert ez a mi országunk és azt szeretném, ha a miénk is maradna – mondta Sinkó Arnold.

navigate_before
navigate_next

8.20

Eddig az időpontig a földeáki 2-es szavazókörben összesen 106-ad adták le voksukat, köztük Hajnal Gábor és felesége. ide az este 7- órai urnazárásig összesen 839 szavazópolgárt várnak.

dsc_1031

Répát szed délután a polgármester

Földeák polgármestere portálunknak elmondta: vegyesek az érzései. – Most egy kicsit bizakodó vagyok, látva az aktivitást , azaz, hogy jönnek szavazni az emberek. Ebéd környékén majd biztosan kevesebben esznek. Bízom benne, hogy az 50-60 százalék közötti megjelenés meglesz. Titkos abban reménykedem, hogy helyben megközelítjük a 60 százalékot. A polgármester a mise után elfogyasztja a felesége által készített ebédet, majd délután kimegy a kertbe, hogy felszedje a sárgarépát és a zellert

8.11

Nem torkollt erőszakba a földeáki vita

Két idősebb férfi osztotta ki egymást migráns ügyben a művelődési ház előtt. A vita azonban nem torkollott erőszakba, miután a felek végül megegyeztek, hogy ugyanazon szavazatról akarték meggyőzni egymást. Csak egyikük csalafintának találta a kérdést.

 

7:10

Magyarcsanádon is sokan szavaznak

Élőben jelentkeztünk Magyarcsanádról facebook oldalunkon. Farkas Jánossal beszélgettünk és a két szavazókör közül az egyikben is készítettünk fotókat.

Élőben Magyarcsanádról Farkas János polgármesterrel #nepszavazasmakohirado

‎Posted by Makó Híradó on‎ שבת 1 אוקטובר 2016

Magyarcsanádi galériánk:

navigate_before
navigate_next

 

Makói élő bejelentkezésünk:

Élőben: voksoltak az elő szavazók Makón! #nepszavazasmakohirado

‎Posted by Makó Híradó on‎ שבת 1 אוקטובר 2016