Makó Térség

Gasztrofesztivál zárta a román kulturális napokat

A Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat főzőversennyel és hagyományőrző műsorral zárta kulturális programsorozatát a Maros-parti Zöldházban.

Albert Barbara – Makó

A makói románok kulturális rendezvénysorozata gasztronómiai kihívással és különféle hagyományőrző programokkal folytatódott a Maros-parton.

– A projektünket az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával sikerült megvalósítanunk. Igyekszünk minél több tervvel és programmal bővíteni eseményeinket. A rendezvények által jobban megismerhetőek hagyományaink, hogy mit és milyen sokat jelent egy kultúra – mondta Birta Júlia Mihaéla, a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

dsc02771

Ioan Fodoreanu szegedi román főkonzul és Marginean Ioan Radu, a romániai Nagylak polgármestere is megtisztelte jelenlétével az eseményt.

dsc02901

– Nagy szeretettel érkeztünk a Zöldházhoz, egyesületünkkel román hagyományokat őrzünk és igyekszünk ma is néhányat a leghűbben bemutatni. Tornyán a románok, magyarok és szerbek együtt élnek, közös megbecsülésben és tiszteletben – mesélte Toth Piroska, a Tornyai PRO PIR KULT Multikulturális Egyesület elnöke.

dsc02834

A Nagylaki Ortodox Egyesület román néptánccal és népdalokkal kedveskedett a vendégeknek, valamint a PRO PIR KULT Multikulturális Egyesület egyik tagja énekkel és gitárral lépett fel.

dsc02753

– „Ciorba” levest készítünk babbal és csülökkel. Az érdeklődők egy őszi kosarat gyümölcsökkel, román népviseletbe öltöztetett babákat, „cozonac” kalácsot, illetve „coliva” süteményt is megtekinthetnek az asztalunkon – számolt be Enache Viruca, a Tornyai PRO PIR KULT Multikulturális Egyesület egyik tagja.

dsc02779

Minden résztvevőt, akik segítettek, hogy a gasztrofesztivál megvalósuljon, valamint sütöttek, főztek, oklevéllel és ajándékcsomaggal díjaztak a szervezők.

navigate_before
navigate_next

– Első alkalommal jöttünk, nagyon jól érezzük magunkat a Maros-parton. Sok baráttal összefutottunk, sőt több új ismerőst szereztünk. Kétegyházi kolbászt sütünk, nekünk a részvétel a lényeg – árulta el Finna Sándor, a Kétegyházi Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.