Hírek Színes Térség

Újraavatták a királyhegyesi világháborús emlékművet – galéria

– Azok a királyhegyesiek, akik eleget tettek a hadba hívó parancsnak, áldozatai a háborúnak és nem bűnrészesei. Nincs miért szégyellni magunkat és nincs miért szégyenkeznünk – mondta Lázár János ma délelőtt a királyhegyesi I. és II. világháborús emlékmű újraavatásán.

Korom András -Királyhegyes

Horváth Lajos polgármester köszöntőjében elmondta: Királyhegyest történelme során többször is nagy veszteségek érték. Az I. világháború idején 1000 fős településről 311-e vonultak be katonának, közülük 72-en haltak hősi halált. Emléküket az 1929-ben eredetileg a templom és az iskola között felállított, majd az 1970-es években a mai játszótér helyére áttelepített emlékmű őrzi. Ezt 2010-ben heves viták után vitték át a mai, a temető mellett kialakított parkba.

A Kiss Jenő makói szobrászművész által felújított emlékmű megújítására a község 1 millió forintot nyert a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázatán.

– Azért jöttünk össze, hogy az áldozatok előtt fejet hajtsunk és elismerjük azt a hősiességet, mellyel királyhegyesi polgártársaink, 311-en, a haza védelmére indultak 1914-nyarán – hangsúlyozta ünnepi beszédében Lázár János. A térség országgyűlési képviselője kiemelte: 1848-ban az akkori parasztság 10 ezer szám mozdult meg Kossuth hívó szavára. Amikor az I. világháború kitört és az a veszély fenyegetett, hogy az oroszok és a szerbek elfoglalják az országot, akkor nem volt kérdés, hogy minden negyedik akkori királyhegyesi férfi csatába indult, harca szállt. Nem volt kérdés az sem, hogy a királyhegyei földművesek 1941-ben elinduljanak, hogy megvédjék hazájukat.

– Milyen érdekes, hogy manapság pedig vita bontakozhat ki arról, hogy az ember elmondja-e a véleményét, pedig most véleményt és nem életet kérnek. Nem szégyenkezhetünk az I. világháború miatt, nem szégyenkezhetünk a II. világháború miatt, ami bűnt elkövettünk, már rég levezekeltük. Én ma nem szégyent szégyenkezést, hanem a fej fölemelését és büszkeséget kívánok mindenkinek. Hisze büszke lehet a haza azokra a fiatalokra, akik az életüket áldozták az I. világháborúban, büszke lehet az ország azokra, akik megpróbálták a lehetetlent, s megpróbálták Trianon igazságát igazságtalansággal feloldani. És büszke lehet azokra, akik a II. világháborúban helytálltak. Azok a királyhegyesiek, akik eleget tettek a hadba hívó parancsnak, áldozatai a háborúnak és nem bűnrészesei. Nincs miért szégyellni magunkat és nincs miért szégyenkeznünk – mondta Lázár János.

Az ünnepséget a Királyhegyesi népdalkör, illetve a helyi óvodások műsora, majd a koszorúzás zárta.

navigate_before
navigate_next