Hírek Térség

Művelődési házat adtak át Csanádalbertin – galériával

Csjernyik Zoltán polgármester és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője avatták fel ma délután a 158,5 millió forintból elkészült csanádalberti művelődési házat. Ilyen eddig még sosem volt a faluban.

Korom András – Csanádalberti

A Csanádpalotai Fúvószenekar és a mazsorettek teremtették meg a hangulatot a község új művelődési háza ma délutáni avatóján.

Köszöntőjében Csejrnyik Zoltán polgármester elmondta: a község a rendszerváltozás előtt ugyanis egyike volt azon kevés településnek, ahol nem működött művelődési ház. Sőt a faluban – az akkor érvényben lévő építési tilalom miatt – lakóházak sem készülhettek, ezért sok fiatal volt kénytelen elköltözni innen. A kormány 2014 decemberében döntött arról, hogy 150 millió forinttal támogatja a művelődési ház kialakítását. A Sárai Róbert tervezte, 542 négyzetméter alapterületű épületet a a Bodrogi Bau Kft. építette fel. A művelődési ház kétfunkciós, ugyanis a mintegy 300 négyzetméteres nagyterme alkalmas kulturális események, lakossági és családi programok megrendezésére, de pár órás átalakítással sportolásra is alkalmassá lehet tenni.

Lázár János avatóbeszédében bejelentette, hogy a kormány minden magyar kistelepülésnek fölajánlja az együttműködését, hogy sikerüljön megteremteni a boldogulás lehetőségét munkahelyek létrehozásával, a közösség összetartozását, a szabadidő kulturált eltöltését biztosító intézmények kialakításával.

navigate_before
navigate_next

– A háború előtt egyházi és civil közösségek léteztek Csanádban is. A kormány a helyi művelődési ház építésének támogatásával nem tett mást, mint újra megteremtette annak lehetőségét, hogy az itt élők találkozzanak, együtt lehessenek – hangsúlyozta. – Olyan közösségben szeretnénk élni Magyarországon, ahol egy kistelepülésen az emberek újra felelősséget vállalnak egymásért, ahol képesek megbeszélni a falu, az ország vagy épp a család aktuális ügyeit, sőt képesek segíteni is egymásnak – mondta.

Az új, a templom mellett felépült létesítményt a falu legidősebb lakói nevében Deli Sándorné, a Múló Idő Nyugdíjas Egyesület elnöke, a legfiatalabb helybéliek nevében pedig Surányi Fanni és Savitchi Nóra köszönté meg.

Az épületet Kiss-Rigó László a Szeged-Csanádi Egyházmegye megyéspüspöke, illetve Lázár Zsolt, a Nyugat-Békési Evangélikus Egyházmegye esperese szentelte, illetve áldotta meg. A résztvevők pedig egymás kezét fogva együtt mondták el a miatyánkot.