Rákász Gergely orgonaművész nem rejti véka alá, mit gondol az október másodikai népszavazásról! 

Major Zsuzsanna – Makó

Sokan sokféleképpen mondták el már véleményüket hírportálunknak az október 2-ai népszavazásról. Rákász Gergely orgonaművész október kilencedikén ad koncertet a Hagymaházban, ennek kapcsán beszélgettünk vele. Az interjú közben nem akartuk kikerülni a kérdést, ami ma minden magyart foglalkoztat: Elmegy-e szavazni? A választ itt olvashatják.

dsc_0343

 

Rákász Gergely, orgonaművész: – Igen. Közügyeink vannak és az, hogy az ember egyetért, vagy sem, ezt meg lehet mondani. Erre két rubrika lesz. Akik járnak a koncertjeimre, akik követik az  munkámat, tudják, hogy melyikbe fogom húzni az ikszet. Ott leszek, ez száz százalék! Mert ez a demokrácia! Nem a távolmaradás, nem a protestálás, nem a szamárságok beszélése, és azt gondolom, hogy ez a gerinc. Kell, hogy az ember sorskérdésekben odaálljon valami mellé! Nem lehet mindig maszatolni, nem lehet gerinctelenül összecsuklani akkor, amikor valami fontosat kérdeznek tőlünk! El kell mondani, hogy, kérem: Én ezt így gondolom! És el kell viselni érte a pofonokat.

Az, hogy az ember gondolkodik, az elsődleges attribútuma. Gondoljunk bele: a tigrisnek karma van, a madárnak szárnya, így szerzi meg a táplálékát. Ha az ember abbahagyja a gondolkodást, és beleszürkül egy masszába, akkor föladja az egyetlen dolgot, ami őt evolúciós előnyhöz juttatja. Tessék gondolkodni!

Az egy más kérdés, hogy sajnos két táborra oszlott az ország, de szentül hiszem, hogy ebből is a józan gondolkodás vezethet ki bennünket. Egyszer csak megtanuljuk szépen, lassan, hogy ne fogadjuk el azt, amit készen kapunk, hanem átgondoljuk, mi történik mögötte! Rendkívül fontos bizonyos helyzetekben gerincesen vállalni, mit gondolunk, még akkor is, ha meglehet, tévedtünk.

A Rákász Gergellyel készített teljes interjút,  a jövőhéten kedden olvashatják a makohirado.hu oldalon.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest